Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kampen mot radikal islamism är inte över

Ledare Publicerad: 2019-02-28 15:47

I Syrien är Islamska statens dagar äntligen räknade. I stort är de besegrade, även om mindre grupper av stridande ännu finns kvar. Denna seger är viktig! Den aktualiserar också ett antal problem.

Ett som nu diskuteras i Sverige och många andra länder gäller återvändare. Enligt Säpo reste 300 personer från Sverige till Syrien och anslöt sig till IS. I dag har ungefär hälften av dem återvänt. Hur många som dött är oklart, men något hundratal personer ytterligare kan vi räkna med kommer att försöka återvända till Sverige. Frågan är då hur Sverige ska agera. Få vill att dessa personer får Sveriges aktiva stöd, hjälp med flygbiljetter och resa till Sverige. Men antagligen kommer de flesta på egen hand att försöka ta sig tillbaka till Sverige.

IS är en av de värsta organisationerna i modern tid mätt i brutalitet. Mord, våldtäkter och systematiska grymheter i mängd finns redovisade. Föraktet för europeiska samhällen är grundmurat.

Vittnesmålen från återvändarna handlar om att de personligen inte deltagit i dessa bestialiska grymheter. Så kan det givetvis vara för några. Men det är uppenbart att de aktivt stridande nu ljuger. Alla kan helt enkelt inte ha kört lastbil eller jobbat i köket. Men det är också uppenbart att alla som frivilligt reste till Syrien för att ansluta sig till IS har ansvar för det som skett, oavsett vad de gjorde i IS tjänst.

Hur ska Sverige förhålla sig? En fråga som väckts är möjligheten att ta ifrån förbrytare deras svenska medborgarskap. Det kan vara viktigt, om bevis finns. Men i praktiken skulle det tyvärr betyda ganska lite. Många uppehåller sig redan i dag i Sverige utan medborgarskap, något även dessa personer skulle kunna göra.  

En annan åtgärd som diskuterats är att kriminalisera deltagande i IS. Det skulle ge Sverige möjlighet att i praktiken lagföra dessa personer. Men problemet är att detta kräver grundlagsändring. Även om riksdagen skulle fatta beslut om en förändring krävs ytterligare ett riksdagsbeslut efter valet 2022 för att ändra grundlagen. En förändring skulle därmed tidigast gälla från 2023.

Här har svenska lagstiftare tragiskt nog varit oförsvarligt långsamma. Vare sig regeringen Reinfeldt eller regeringen Löfven har tagit i problemet med att kriminalisera deltagande i terrororganisationer. Det är hög tid att ändra lagstiftningen. För även om denna förändring inte har betydelse för hur vi nu hanterar återvändande IS-terrorister, är den ändå viktigt att genomföra. För när nästa terrororganisation börjar rekrytera i Sverige, då har vi lagrum att utgå ifrån.

Sverige måste värna invånarnas trygghet. Hemvändande krigsförbrytare som obehindrat återvänder till Sverige och bosätter sig här, är mycket skadligt. Säpo måste få kraftigt ökade resurser för att övervaka dessa personer.

Det handlar om respekt för krigsoffren i Syren. Och om trygghet för befolkningen i Sverige.

Hemmets Vän 28 februari 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Förnedringen i ljuset
Snabbutred spridningen av covid-19 i äldrevården
Ingen plats för arrogans
Vi har misslyckats skydda våra svagaste
Polisen kraftsamlar - ändå skjuts allt fler
Tänk om maten tar slut?
Äldres liv riskeras när personal saknar skydd
Omprövning i skakig tid
Hemskola ger nya tankar
Coronaviruset avslöjar krisen i svensk sjukvård


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies