Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Uppvärdera erfarenheten

Veckans kommentar Publicerad: 2019-02-28 15:43

Schablonen av pensionären är ofta en person som är tillbakadragen. Kanske också lite missbelåten och stundtals gnällig. Men stämmer den verkligen? Svenska Dagbladet har i veckan uppmärksammat upplevelsen av att bli äldre. Det har handlat om hur livet blev som pensionär, vad som händer när arbetskamrater sagt farväl och kroppen inte orkar som förr men huvudet är mer alert än någonsin.

Vad innebär då ett gott åldrande? Precis som alla läsare som hörde av sig till Svenskan efter deras artikelserie är också min upplevelse, att mycket är bättre nu än förr.  Med åren får vi nytt perspektiv och sammanhang både i vårt eget liv och i samhällets utveckling. Jag har en erfarenhetsbank att ösa ur, är trygg i mig själv och bryr mig mindre om vad andra tänker om mig. Möjligheten för reflektion har blivit bättre, tiden finns på ett annat sätt än förr.

Skulle jag ge en nybliven pensionär några råd är att det inte sluta vara nyfiken. Läs böcker och tidningar, fortsätt fördjupa din tro och var en del av församlingsgemenskapen även om uppdrag och uppgift blir en annan. Utveckla dina intressen och odla dina vänner.

Jag tror också att nyckeln till det goda pensionärslivet är att skaffa sig ett nytt förhållningssätt till tid och ålderstecken. Kanske är det läge att ha ett sunt tillbakablickande förhållningssätt istället för ett ständigt framåtblickande. Vi skandinaver som är så präglade av Luther vill få saker gjorda, se framåt. Helst ska det synas att vi jobbat också. Men den bibliska synen på människan handlar mer om att som äldre odla sin visdom och ge den vidare, än att fortsätta prestera. Behovet av gemenskap är stort och kanske än större för den som lämnat arbetslivet.

Och så detta med naturens gång. Varför tror vi att vi kan bekämpa den? Socialgerontologen Sandra Torres vid Uppsala Universitet uttrycker det väl i en SvD-artikel i veckan: ”I svensk reklam är det aktiva åldrandet samma sak som att det inte ska synas att man åldras. Tanken om att vi kan bemästra naturen är något vi verkar förlita oss på i ett högindustrialiserat land som Sverige.” Att känna sig tillfreds handlar ofta om att kunna acceptera det man inte kan förändra.  

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Antisemitismen – en skam för Sverige
S-beslut visar vägen om tiggeriet?
Skjutningarna i USA och problemen i Sverige
Två poliser i tjänst på en yta dubbelt så stor som Belgien
Snällhet och dumhet
Det stora mötets tid är nu
När sår läggs till sår
Öppna för nytt hopp
I Malmö kommer nåden att överflöda
Kyrkan mer än en mötesplats


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies