Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vilka normer får brytas?

Veckans kommentar Publicerad: 2019-02-21 15:37

I veckan tvingade en enig styrelse i Svenska simförbundet bort sin egen ordförande Ulla Gustavsson. Skälet till Gustavssons avgång var att hon kritiserat Riksidrottsförbundets val av bild på sin webbplats, där man lagt upp flera bilder på barn i slöja. Detta hade fått Gustavsson att reagera. Hon hade påpekat i Aftonbladet (11/2) att ”slöjan är ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. I Riksidrottsförbundets värdegrund är jämställdhet viktigt och slöjan står för något annat. När sådana bilder visas normaliserar det förtrycket. Barn måste tillåtas att vara barn.” Gustavsson tyckte också att en bild på en flicka i hijab med luftgevär liknade rekryteringsbilderna från militanta islamistiska organisationer. ”Vi har inte förtroende efter det sätt hon uttryckt sig på, och när styrelsen inte hade förtroende längre så valde hon att avgå”, skrev Simförbundet i pressmeddelandet.

Det är förstås helt fel att påstå att den muslimska hijaben skulle kunna likställas med militant islamistisk extremism. Samtidigt visar Gustavssons avgång hur märklig den svenska slöjdebatten är. I Iran pågår i detta nu en kvinnokamp på liv och död för rätten att slippa bära hijab. I Sverige förs en motsatt sorts kamp för att normalisera slöjan, den ska ses som ett fritt val och föräldrar ska kunna tvinga förskolepersonal att sätta hijab på småflickorna.

En hijab på barn är inte ett plagg vilket som helst. Det går inte att påstå att den skulle kunna likställas med klänning eller kjol. Den är ett sexualiserande plagg, ett sätt att förtrycka och begränsa kvinnor och flickor, skapat för att inte väcka lust – hos män.

Låt oss låtsas att hijab är ett fritt val för kvinnor och flickor. Då måste detta plagg kunna kritiseras på samma sätt som så många andra könsstereotypa normer ifrågasätts, inte minst i dagens hbtq- och genuscertifierade förskolor och skolor. Att inte vilja normalisera slöja på flickor och de värderingar som kommer därav, är fullt legitimt. Det innebär inte att du vill exkludera muslimska barn från att idrotta, eller att du har värderingar som står i strid med allas lika värde eller mänskliga rättigheter. Det handlar snarare om att sträva efter likabehandling mellan pojkar och flickor.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ringar in problematiken när han kommenterar Gustavssons avgång i Aftonbladet: ”Barn som använder slöja är välkomna till idrotten.” Naturligtvis ska alla barn få idrotta. Men nu gäller frågan inte barn i allmänhet – bara flickor. Hur var det Ulla Gustavsson hade uttryck det? ”… jämställdhet är viktigt”.

Åke Hällzon

Fotnot: Riksidrottsförbundet har nu tagit bort bilden på flickan med gevär och hijab eftersom den, enligt ordförande Eriksson, ”inte är den bästa fingertoppskänslan”.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare
Frågor i tid av spänningar
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies