Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Alla tjänar på vänlighet

Ledare Publicerad: 2019-02-14 16:51

Stefan Einhorn, cancerläkaren som sadlade om och blev godhetsapostel, är inte ensam. När han i sin bok ”Konsten att vara snäll” (2005) påstår att snällhet är bra både för den egna hälsan och för omgivningen har han hela den judisk-kristna etiken med sig. Redan Salomo på sin tid cirka 900 år före Kristus påstod att snällhet är bra: ”Ett mjukt svar stillar vrede, men ett hårt ord åstadkommer harm.” (Ordspråksboken 15:1).

Till det kan det kristna begreppet nåd läggas. Något människan ges utan att förtjäna det. Vackert! Men finns det vetenskapliga skäl som talar för att vänlighet och snällhet är bra och inte bara en vacker tanke? Frågan är relevant, inte bara för att det är ”Vänliga veckan” och ”Alla hjärtans dag” just denna vecka, utan också för att individualismen i det moderna västerländska samhället gjort människan ensam och alltmer egoistisk.

På sociala medier har dessutom en ny form av elakhet tagit vid där vänlighet tidigare var naturligt.

På vilket sätt är då snällhet och vänlighet bra? Att vänlighet och snällhet är något positivt märker vi varje gång någon ler mot oss, öppnar en dörr eller stannar vid en bil som fått punktering med frågan: ”Behöver du hjälp?” Man behöver inte vara beteendevetare för att förstå att sådan vänlighet skapar gemenskap både på individnivå och på samhällsnivå. Hela samhällskontraktet bygger egentligen på en människosyn som kokar ner till idén att vi faktiskt ska hjälpa varandra att lyckas.

Men hur är det rent medicinskt? Finns det forskning som stöder att vänlighet och snällhet inte bara känns bra utan faktiskt är bra både för kropp och själ? Det gör det faktiskt. Stefan Einhorn visar att det njutningscentrum som aktiveras i hjärnan när vi gör en god gärning är detsamma som aktiveras när vi äter god mat. Vänlighet är alltså inte bara bra för den vi är vänliga mot utan också för det egna välmåendet. Det kan också vara bra att vara vänlig när vi går till doktorn. Det finns amerikanska studier som visar att läkare som får en godisbit vid besöket ställer bättre diagnoser, är mer effektiva och mer kreativa. Einhorns slutsats är logisk. Snällhet är bra. ”En arbetsgivare kan även se resultatet av sin snällhet svart på vitt i resultatböckerna”, säger han.

Alla tjänar alltså på lite mer vänlighet. Vi mår bra och livet blir roligare, dessutom får vi bättre atmosfär. Så den årligt återkommande ”Vänliga veckan” är alltså inte bara en trevlig påminnelse om att vara snäll eller skicka några hjärtan till varandra. Det är viktigare än så. Om vänlighet och artighet i trafiken, på arbetsplatsen och i familjen var ledorden från början ska vi nog lägga till snällhet och vänlighet i sociala medier nu?    

Hemmets Vän 14 februari 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Ingen vigselplikt, tack!
Vårdköerna måste bort!
Sveriges barn mår psykiskt sämre
Vill du förbättra världen? Läs en bok!
Omvälvande stort steg
Är frikyrkan diskriminerad?
Långt mellan Almedalen och Stockholms förorter
Ojust behandling av Lars Adaktusson
Respekt och lyssnande
Tydligt framgångskvitto


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies