Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Oroväckande när explosioner blir vardag

Veckans kommentar Publicerad: 2019-02-14 16:47

Under de senaste dagarna har det skett ett antal bombdåd i Sverige.

I söndags morse kom ett larm om en kraftig detonation i trapphuset till ett flerfamiljshus i Rosengård i Malmö. Polisen rubricerar brottet som ”allmänfarlig ödeläggelse”.

I Vårberg, södra Stockholm, tvingades människor i ett radhus evakueras efter en kraftig detonation på söndag eftermiddag. En ung man dog i explosionen.

Skånska Landskrona drabbades av en kraftfull detonation natten till måndag. Tjutande billarm aktiverades i området och ett flerfamiljshus skadades när en dörr sprängdes och rutorna krossades.

Exemplen kanske är fler. Detta är några kortare nyhetstexter som jag uppfattat i min mobil när jag följt nyhetsflödet.

Att människors bostäder utsätts för sprängdåd är hemskt. Vårt hem ska vara en trygg och säker plats. Att människor tvingas vakna av närliggande explosioner är oerhört allvarligt. Och att människor dödas i dessa explosioner är än allvarligare och visar att det inte handlar om vad somliga skulle kalla busstreck. Det handlar om grov brottslighet, ofta gängkriminalitet, där människors liv och hälsa riskeras.

Men vad som skrämmer mig är inte enbart dessa oväntade explosioner och att människor tvingas sätta till livet, utan att sprängattentat och andra allvarliga våldsbrott nu börjar blir vardagliga. Jag säger inte att vi är där riktigt ännu, men vi är på god väg. För som i exemplet med dessa tre händelser så har de endast konstaterats i mindre nyhetsartiklar, nästan i notisform.

Kommer du ihåg Stureplansmorden 1994? Fyra människor dödades i Stockholm vid Stureplan i en skjutning och detta dåd präglade hela samhällsdebatten under månader. Hade något liknande hänt idag hade den mediala exponeringen inte varit tillnärmelsevis lika stor.

Det är av yttersta vikt att polisen, skolan och allmänheten gemensamt samverkar för att bryta den negativa utvecklingen. Först och främst för de drabbade människornas skull, men också för samhället i stort. Bombdåd och grova våldsbrott ska inte bli vardag i vårt land.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Tacka Gud för konfaledarna
Hög tid att stärka Sveriges brandskydd
Kulturell katastrof – men knappast för kristenheten
Utanför storstan gäller 40- och 50-tallister
Europas mest muslimska land
Sveriges nästa statsminister kan mycket väl heta Ebba
Spelbolagen är vår tids avgudar
IS-terrorister går fria
Moralbankrutt
Uppvärdera erfarenheten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies