Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Uppförsbacke för USA:s hårdare linje mot Iran

Veckans nummer Publicerad: 2019-02-14 16:44

USA hade hoppats på att samla världen bakom sig under ett Mellanösternmöte i Polen som tydligt vänder udden mot Teheran. Men den europeiska uppslutningen är skral – vilket belyser oenigheten mellan EU och Donald Trump när det gäller Iranpolitiken.

Utrikesministrar från hela världen väntades till Polen för att diskutera Irans ”destabiliserande inflytande” i Mellanöstern. Det var åtminstone utrikesminister Mike Pompeos förhoppning när han tillkännagav att USA skulle anordna den tvådagarskonferens som inleddes i Warszawa under onsdagen.

Men trots att mötet äger rum på europeisk mark väntas inte så många delegationer på toppnivå från EU – något som skvallrar om oenigheten mellan Vita huset och EU när det gäller Iran. President Donald Trump har dragit USA ur kärnenergiavtalet med Teheran medan EU är fast beslutet om att hålla fast vid överenskommelsen.

Netanyahu och Pence

EU:s utrikeschef Federica Mogherini kommer inte, de flesta av unionens utrikesministrar stannar hemma, däribland Margot Wallström (S) och Sverige representeras i stället på tjänstemannanivå. Pompeo får dock sällskap av USA:s vicepresident Mike Pence, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samt representanter från bundsförvanter i arabvärlden som driver en hård linje mot Iran.

Mötet kan vara ett försök från USA att bredda motståndet bortom de allierade i Israel, Saudi­arabien och Förenade arabemiraten, enligt Ali Vaez som leder Iran-projektet hos tankesmedjan International Crisis Group.

– Men jag tvivlar på att Washington DC kommer att lyckas. Även om många i Europa delar USA:s oro när det gäller Irans regionala aktiviteter och robotprogram, så delar de inte Washingtons ensidiga och maximalistiska uppfattning om att Iran är roten till allt ont i regionen, säger han till nyhetsbyrån AFP.

För Polens del innebär det delade värdskapet en balansgång. Regeringen är mån om ett ökat amerikanskt stöd mot Ryssland – samtidigt som andra bilaterala relationer utmanas av att Mellanösternmötet hålls på polsk mark.

Iran, vars utrikesminister avfärdar konferensen som en ”desperat anti-iransk-cirkus”, har varnat för konsekvenser och kallat upp en polsk diplomat i protest. En del bedömare menar också att regeringen i Warszawa löper risk att bli mer isolerad i Europa om landet lutar sig allt för mycket mot USA – även om Polen stödjer Bryssels linje när det gäller kärnenergiavtalet.

Läs mer i Hemmets Vän nr 7 – 2019.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies