Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kyrkan gör det varje vecka

Veckans kommentar Publicerad: 2019-02-07 16:50

I Stockholm verkar sedan 2010 organisationen Hemlösa.se, startad av Kavian Ferdowsi. Han levde själv som hemlös på Stockholms gator efter att ha kommit till Sverige som flykting från Iran. Organisationen arbetar helt med frivilliga som sköter matutdelning, kläder och tandvård.  Varje morgon till frukostutdelningen på Vasagatan i Stockholm vid 6-tiden ringlar sig köerna långa. I veckan berättade Hemlösa.se att man då har regelbunden hjälp av Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.

Att en politiker som Sjöstedt i hemlighet arbetar volontärt med att hjälpa hemlösa blir givetvis riksnyhet. Mest för att Sjöstedt är känd och offentlig person. De stora medierna var inte sena med att slå upp nyheten stort. ”Man får insikt om hur Sverige ser ut”, säger Jonas Sjöstedt när Aftonbladet ställer frågor om partiledarens morgonritual.

Det är förstås utmärkt att han har markkontakt och hjälper de mest utsatta. Dessutom utan att göra något väsen av det. Ingen utom Hemlösa.se och Kavian Ferdowsi verkar ha känt till Sjöstedts medverkan vid frukost­utdelningarna. Samtidigt skaver nyheten i mig. Vänsterpartiet är det parti i riksdagen som hårdast motsätter sig insatser från kyrkor, hjälporganisationer och frivilligverksamhet, det som i rapporteringen brukar kallas civilsamhället. Sådan verksamhet ska det allmänna sköta, det ska inte vara allmosor och godtycke som avgör vem som får hjälp, brukar partiet resonera.

Och varför blir det egentligen en nyhet att någon i hemlighet hjälper hemlösa? Så har kyrkornas medlemmar gjort i över ett sekel och brukar varken söka eller få uppmärksamhet för det. Fråga Frälsningsarméns volontärer, de som hjälper till inom kyrkornas second hand-verksamheter eller varför inte Röda Korsets hjältar i Kupornas andrahands-butiker.

Sjöstedts insats är utmärkt och berömvärd, men kom till oss i kyrkan så ska vi visa på tusentals och åter tusentals händer som också arbetar i det tysta. Det är så det ska göras. I det fördolda.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Öppna för nytt hopp
I Malmö kommer nåden att överflöda
Kyrkan mer än en mötesplats
Den goda krisen
Vågar liberalerna välja rätt?
Tacka Gud för konfaledarna
Hög tid att stärka Sveriges brandskydd
Kulturell katastrof – men knappast för kristenheten
Utanför storstan gäller 40- och 50-tallister
Europas mest muslimska land


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies