Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kan Trump navigera nytt politiskt landskap?

Veckans nummer Publicerad: 2019-02-07 16:47

Vackra ord om enighet men samtidigt mörka hot mot pågående utredningar och fortsatta krav på en gränsmur mot Mexiko. USA:s president Donald Trump står för första gången inför en riktig politisk opposition och i sitt tal till nationen försökte han förhålla sig till den.

– Om vi ska ha fred och lagstiftning kan det inte vara krig och utredningar, slog en bestämd Donald Trump fast från talarstolen i Capitolium på onsdagen.

Presidenten framhöll att ”löjliga, partiska” utredningar kan skada den ekonomiska utvecklingen – med tydlig adress till den särskilde åklagaren Robert Mueller som undersöker rysk påverkan på valrörelsen 2016 och huruvida Moskva agerade i samröre med Trumpkampanjen.

Vägrade tillträde

Snett bakom den republikanske presidenten satt hans nya politiska motståndare, kongressens demokratiska talman Nancy Pelosi. Hon smålog emellanåt men såg ofta skeptisk ut – i synnerhet när Trump talade om det hot som han anser att ”kriminella, olagliga migranter” utgör.

– Enkelt uttryckt, murar fungerar och murar räddar liv, hävdade Trump och lade ut texten om den narkotika och de kriminella gäng som han anser flödar över USA:s murlösa gräns.

Det är just på grund av Pelosi som State of the union-talet hölls en vecka senare är planerat. Pelosi och Demokraterna, som vid årsskiftet tog över majoriteten i representanthuset, har vägrat att ge efter för presidentens krav på finansiering av en gränsmur mot Mexiko, vilket har lett till ett utdraget budgetbråk.

Det orsakade den längsta nedstängningen av statsapparaten i USA:s historia. Under januari vägrade Pelosi presidenten tillträde till sin kammare med hänvisning till nedstängningen, något som han helt sonika fick finna sig i.

Läs mer i Hemmets Vän nr 6 – 2019.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Protester mot Iranbesök
Malmström: EU måste rusta sig för smällen
"Flickor uppfostras till att vara underordnade"
"Krävande" ingång för Lugnetkyrkans nye pastor
"Kungen och drottningen var hur trevliga som helst"
Terroranklagelser visar skärpning från Peking
Gårdsmejerier på uppgång
"Vi behöver bygga broar till muslimer"
Ny kreativ inriktning med dans
"Vi behöver visa att kyrkan inte är tråkig"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies