Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Helt orimliga skillnader"

Veckans nummer Publicerad: 2019-02-07 16:44

Det slutbetyg en niondeklassare får beror inte bara på den egna prestationen. Vilken skola eleven går i har också betydelse. Utbildningsminister Anna Ekström (S) utesluter inte nya regler för att få mer rättvisa betyg.

Skolverket har flera gånger visat att betygssättningen i landets skolor inte är likvärdig. Trots att lärare fortbildats och skolorna fått tydligare instruktioner om vad som gäller kvarstår problemet, visar en ny rapport från myndigheten. Så kan det inte fortgå, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

– Betygssystemet måste ha legitimitet – elever måste kunna lita på att betygen är rättvisa. Men det är de inte. Det finns helt orimliga skillnader, säger han.

Myndigheten skickar därför vidare ett förslag till regeringen om att strama upp ramarna för betygssättningen, med ett gränsvärde för hur mycket resultaten på de nationella proven och slutbetygen får skilja sig åt.

Egna måttstockar

Problemet är att skolorna har sina egna mallar när betygen sätts – trots att de nationella proven ska fungera som en gemensam måttstock för hela landet. Det mönster Skolverket ser är att skolor med en hög andel duktiga elever håller tillbaka betygen något, medan skolor med en hög andel lågpresterande elever tenderar att vara mer generösa i slutbetygen.

– På några enstaka skolor får elever slutbetyg som är två betygssteg över vad de hade på nationella proven. Det finns också skillnader i enskilda ämnen. Störst är de i NO- och SO-ämnen, säger Peter Fredriksson.

I analysen har Skolverket undersökt niondeklassares provresultat och slutbetyg. Sannolikt finns problemet även i gymnasieskolan.

– Det kan vi nog utgå från. Vi har ju tidigare jämfört elevers betyg i gymnasieskolan med hur det går för dem i högskolan och dragit slutsatsen att deras betyg inte alltid motsvarar deras kunskaper, säger Peter Fredriksson.

Läs mer i Hemmets Vän nr 6 – 2019.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Protester mot Iranbesök
Malmström: EU måste rusta sig för smällen
"Flickor uppfostras till att vara underordnade"
"Krävande" ingång för Lugnetkyrkans nye pastor
"Kungen och drottningen var hur trevliga som helst"
Terroranklagelser visar skärpning från Peking
Gårdsmejerier på uppgång
"Vi behöver bygga broar till muslimer"
Ny kreativ inriktning med dans
"Vi behöver visa att kyrkan inte är tråkig"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies