Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kasta aningslösheten

Ledare Publicerad: 2019-01-31 16:59

Den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem och förklara att Jerusalem sedan 3 000 år är Israels huvudstad, det har fått återverkningar, som skapat stor otrygghet också bland judar i Sverige. Det berättade riksdagsledamoten Hans Eklind (KD) när han talade på Kristet Centers Minneshögtid för Förintelsens offer i söndags i Örebro.

På Malmös gator hördes efter Trumps beslut att flytta ambassaden hatfyllda arabiska stridsrop om att döda judarna. Dagen efter, när ett 30-tal judiska ungdomar i Göteborg firade ljusets fest Chanukka, kastas brinnande föremål mot denna lokal. Det är bara några exempel på den växande antisemitismen enbart i Sverige, en antisemitism vi måste ha fullt fokus på i dess olika skepnader och kraftfullt bemöta.

Hans Eklind var mycket tydlig med att de unika, okränkbara värderingar, att alla människor är lika mycket värda, inte är förhandlingsbart. Den som inte är beredd att omfatta denna judiskt-kristna etik behöver ompröva sina tankar på att bo i Sverige, betonade han.

När tre av tio judar i Sverige inte vågar bära judiska kännetecken som visar att man är jude, då har det skett som vi efter andra världskriget sa, ”det får aldrig mer inträffa”.

Israelhatet riktat mot Mellan­österns enda demokrati, men också mot judar bosatta runt om i Europa, visar att antisemitismen växer på ett skrämmande sätt idag.

En EU-rapport som publicerades förra veckan konstaterar att ”Antisemitismen har normaliserats.”

Då får vi inte tiga, vare sig vi är på våra arbetsplatser, på gator och torg, bland grannar och vänner eller till och med i våra kyrkor. Israel gör inte allt rätt, liksom Sverige inte gör allt rätt. Men det får aldrig ge legitimitet åt antisemitism och judehat.

Ibland har vi ett högmod i Sverige och tror att vi har en så skarp blick och klar tankeförmåga, som övergår många andra länders uppfattningar. Klassiska är orden att ju längre bort från ett problem eller en konflikt man befinner sig, desto bättre lösningar tror man sig ha.

När vi ser den upptrappade säkerhetsbevakningen utanför judiska institutioner och hör om svenska judar som överväger att emigrera, då har vi fått allvarliga problem med vår demokrati och vårt rättssamhälle.

Den som läst lite europeisk 1900-talshistoria vet hur oskyldigt hatet mot judar började pyra tidigt i det tyska samhället i början av 1930-talet. Politiska ledare gillrade fällor och skapade falska anklagelser för att steg för steg kunna lägga grunden till nazismens framgångar.

Det brukar sägas att svenskar är försiktiga till sin natur. När någon uttrycker hatfulla, grundlösa kommentarer mot judar på arbetsplatser eller i andra sammanhang, då är det inte givet att vi höjer våra röster i protest. Argumenten för att köpa antisemitiska uppfattningar kommer ofta i ”snygga kostymer”.

Det var glädjande att både Sveriges Radio och Sveriges Television liksom många tidningar med skärpa tog upp minnesdagen den 27 januari för förintelsens offer. Men dessa ställningstagande får inte göras bara en gång per år. Vaksamheten och protesterna måste finnas 365 dagar om året. Judehatet kommer smygande och det går fort. Då är det svårt att vrida klockan tillbaka. Vi får inte vara aningslösa inför de larmklockor som hörs i Europa och ut över världen.

Hemmets Vän 31 januari 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Omvälvande stort steg
Är frikyrkan diskriminerad?
Långt mellan Almedalen och Stockholms förorter
Ojust behandling av Lars Adaktusson
Respekt och lyssnande
Tydligt framgångskvitto
Exponera judehatet tydligare
Återgå till sakligt tonläge
Sakfrågor – inte påhopp
EU ska vara lagom


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies