Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Du är inte erfaren när du är 30

Veckans kommentar Publicerad: 2019-01-31 16:44

I en längre intervju med journalisten Staffan Dopping i digitala magasinet Kvartal sa SSU-ordföranden Philip Botström, född 1990, i fredags att de nyss utnämnda ministrarna i regeringen Löfven II var för gamla. Bara en enda minister var under 40, konstaterade Botström och syftade på kulturminister Lind, nyss fyllda 38. Vi har på tok för gamla ministrar enligt Botström – det behövs personer med olika erfarenhet, det vill säga fler yngre.

Botström misstar sig. Hur han får ihop ”erfarenhet” med ”yngre” begriper jag inte. En fördel med just äldre personer är att de har erfarenhet av att vara unga. Och – och det är kanske det viktigaste – de har perspektiv på det. Tvärtemot Botströms invändningar var det klokt av Löfven att inte välja yngre ministrar, kanske är det till och med så att kulturministern har för lite livserfarenhet med sig in i uppdraget?

Det talas ofta om vikten av föryngring. När Socialdemokraterna antog sin Framtidsvision tryckte man på att var fjärde person av partiets kandidater till riksdagen skulle vara yngre än 35. Däremot sades ingenting om krav på livserfarenhet, ej heller att äldre skulle ha en särskild kvotgrupp, trots att var fjärde person i Sverige är ålderspensionär.

Utfallet blev som planerat. Antal pensionärer i riksdagen innevarande mandatperiod är under 2 procent. I antal räknat, sex stycken. Fyra av de åtta partierna saknar helt representation av seniorer. I riksdagsgruppen för Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet finns inga personer över 65.

Att vi inte har fler över 65 representerade är inget annat än slöseri med kunskap och erfarenhet. SOM-institutet i Göteborg genomför omfattande valundersökningar. I dessa undersöks också väljarkårens kunskaper om svensk politik. Det visar sig att det finns ett starkt samband mellan ökade kunskaper och stigande ålder.

Att äldre är kunnigare än yngre kan verka självklart. Men i en tid när ungdomskulten märks, syns och hörs praktiskt taget över allt och hela tiden, är det viktigt att vi påminner om detta: Vishet, eller klokskap – ett nyare ord för samma sak – kommer av livserfarenhet, och livserfarenhet kommer med ålder. Du kan helt enkelt inte vara livserfaren när du är 30. Eller om du är född 1990, som Philip Botström.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Erfarenhet Lars
2019-02-04 09:56
Hej
Solklart att erfarenhet kopplas till åldern
Mvh lars

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Snällhet och dumhet
Det stora mötets tid är nu
När sår läggs till sår
Öppna för nytt hopp
I Malmö kommer nåden att överflöda
Kyrkan mer än en mötesplats
Den goda krisen
Vågar liberalerna välja rätt?
Tacka Gud för konfaledarna
Hög tid att stärka Sveriges brandskydd


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies