Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ta konvertiters vittnesbörd på allvar

Debatt Publicerad: 2019-01-24 15:22

Under lång tid har Migrationsverkets grund för att bedöma trovärdigheten i flyktingars omvändelse till kristen tro debatterats. Det nätbaserade kunskapstestet ”Är jag kristen”, som cirka 100 000 personer i Sverige gjort, har blivit ett hett inlägg i debatten. Nu menar Migrationsverket att testet är direkt missvisande. Man säger att många olika mätvärden används när äktheten och övertygelsen ska bedömas. Men genom åren har många konvertiter, som exempelvis lämnat islam för att bekänna en kristen tro, vittnat om både bristande kunskaper hos Migrationsverkets utredare och direkt omöjliga frågor att svara på.

Sveriges Kristna Råd är bara en av flera skarpa kritiker av verkets bedömningsgrunder.

Genom åren har Hemmets Vän och andra kristna tidningar intervjuat ett antal konvertiter, som kunnat verifiera de mest märkliga frågor som utredare ställt. Vad säger svaret på hur många lärjungar som stod närmast Jesus? Eller vilken lärjunge som evangelierna nämner som mycket älskad av Jesus? Bland andra märkliga frågor längre tillbaka har varit att namnge vissa av de första påvarna på 1000-talet.

Hur styrker dessa svar äktheten i en människas omvändelse? Men pastorers, prästers och församlingsmedlemmars intygande att dessa asylsökande konvertiter verkligen tar sin tro på allvar, är döpta och aktiva en kyrka, det har ifrågasatts.

Man kan spåra tydliga tendenser till stor okunnighet i vissa utredares bedömningar. På svenska flyktingförläggningar kan asylsökande som konverterat från islam till kristen tro vittna om förföljelser och även misshandel från andra asylsökande, som är negativa till deras kristna bekännelse. Det behövs krafttag för att stävja sådant.

Under många år har det talats om hur människor med homosexuell läggning inte vågat vara öppna med sin livsstil för att de trakasserats och blivit illa behandlade på flyktingboenden. Med rätta ska sådana attityder som exempelvis hat mot sexuellt oliktänkande fördömas.

Äntligen har vi efter mer än fyra månader fått en ny regering och en regeringsförklaring hur Social­demokraterna och Miljöpartiet med stöd av Centern och Liberalerna vill utforma sin politik. Men det finns ett antal frågor som lyser med sin frånvaro i regeringsförklaringen. En av dem är villigheten från nya regeringen att stå upp för och ta strid för förföljda människor, som just blivit trakasserade, hotade, illa behandlade, även misshandlade och dödade för sin kristna tro. Förhoppningsvis har ingen fått sätta livet till i Sverige. Men i hederskulturens fotspår finns alltför höga mörkertal av förföljelse för att man bekänner sig som kristen. Det sker på fruktansvärda sätt runt om i världen och vår förra regering var ovanligt tyst i den frågan.

Fördömandet av och striden för att ge förföljda kristna minoriteter exempelvis i Mellanöstern under IS härjningar ett skydd, det lyste ofta med sin frånvaro. Blir det bättre med den nya regeringen? Vi hoppas det, men eftersom det delvis är samma regeringsföreträdare är det upp till bevis om den har ett äkta engagemang för dessa utsatta minoriteter.

Förföljelsen av kristna bekännare är i alltför många länder helt fruktansvärd. Det kan människorättsorganisationen Open Doors årliga sammanställning vittna om. Men de är inte ensamma om att höja sin röst. Nu gäller det verkligen att den nya regeringen inte tassar med filttofflor i kontakten med totalitära stater eller är tondöv för vad som sker i länder som Nordkorea, Indien, Pakistan och många afrikanska stater.

När människor som flyr hot, våld och förföljelse för sin tro och övertygelse söker asyl i Sverige, måste även svenska myndigheter ta deras berättelser på allvar. Merparten av asylsökande kan oftast mycket väl och på olika sätt både styrka hur de förföljts och att det är en äkta kristen tro de utövar. När man blir vän med och lever nära asylsökande under en längre tid blir det svårt för de som ljuger att inte avslöjas.

Det är dags för Migrationsverkets personal att lyssna till den skarpa kritiken från Sveriges Kristna Råd och de många lokala församlingar som i åratal engagerat sig för och lyssnat till förföljda människor.

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Flykting Slobodan Markovic Norrahammar ( Jönköping)
2019-01-28 17:45
Jag själv flydde från kommunistisk regim för sin kristna tron efter omvändelse i forna Yugoslavien. Flydde till Sverige år 66 då 20 år gammal levde de första 3 åren i total ovisshet om jag få stanna . Korskyrkan i Jönköping blev mitt andliga hem och borg med intensiva böner. Äntligen kom beskedet att beviljas uppehålstillstånd och sedan dess är jag ännu här. Under 80 talet återvände jag till forna Yugoslavien som missionär och pastor utan fruktan tills det inbördes kriget tvingade mig till Sverige igen.
Om migrationsverket idag kan man säga att det saknar grundlig kunskap om flyktings situation i bakrunden det flyr ifrån och varför?

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sommarens konferenser bygger nya relationer
Du är nog trots allt kristen!
Ge unga flyktingar framtidstro
Politiken måste satsa på fisket
Liberalerna vid vägs ände
Frihet, men inte för alla
Karismatiska väckelsen – ett avslutat kapitel?
Vi behöver en bibelväckelse!
Andligt uppvaknande enar svensk kristenhet till nationaldagsbön
Orimligt att utsättas för "yogatvång" i skola och vård


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies