Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Navigation i osäkra vatten

Ledare Publicerad: 2019-01-17 16:42

Den i decennier ganska stabila EU-gemenskapen utsätts just nu för stora påfrestningar. Frågan är hur dessa skakningar kommer att påverka EU-valet 23–26 maj i medlemsländerna. Frankrike skakas av omfattande gatudemonstrationer, sammandrabbningar mellan de gula västarnas proteströrelse och regeringen. Det är protester som tycks skära rakt igenom det politiska etablissemanget från vänster till höger. Medan Frankrikes president Macron tycks ha svårt att lyssna till det mindre etablerade fotfolket blandar sig också Italien i konflikten genom sitt stöd till de ”gula västarna”.

I skuggan av detta finns ett oskrivet blad om Storbritannien verkligen kommer att lämna EU-gemenskapen. Hur ser i så fall samverkansfördraget ut? För samarbete med EU måste Storbritannien ha i någon form.

Flera EU-länder, som exempelvis Ungern, Österrike och Tjeckien, har slagit in på nationalismens snäva vägar och visar allt mindre intresse för EU-bygget.

Här uppe i Norden mullrar det i EU:s utkanter när Ryssland hotar gränserna med en allt aggressivare uppbyggnad av sin militärmakt. Först attackerna mot Georgien, sedan Ukraina och senast annekteringen av Krimhalvön är bara några exempel.

De nordiska länderna tycks heller inte känna sig helt säkra varken på stöd från NATO eller EU om konflikten med Ryssland trappas upp. I dagarna pågår den årliga Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i Dalarna, och där framträder våra fyra nordiska länders försvarsministrar gemensamt för att markera ett starkare nordiskt militärt försvarssamarbete.

Mitt i detta spänningsfält står Sveriges riksdag med sin största politiska kris på decennier. Fortfarande efter mer än fyra månader saknar vårt land en regering. Många viktiga samhällsorgan som försvaret, polisen, socialtjänsten med flera trampar på högst osäker mark. Vilka pengar har man att använda för att stärka tryggheten i Sverige? De stora löftena i valrörelsen, där de flesta partier återkommande bjöd över varandra om mer pengar till polisen, sjukvården och andra viktiga samhällssektorer, dessa löften simmar för tillfället inte ens med styrfart i högst osäkra vatten. Ingen vågar göra något förrän vi har en ny regering. Och hur mycket muskelkraft  och enad färdriktning kommer den nya regeringen att ha för att kunna  ta sig an svåra och angelägna sociala frågor?

Ju mer medborgarna i nation efter nation tycks få ett alltmer sviktande förtroende för politiken, vare sig det är på nationell, europeisk eller internationell nivå, desto bräckligare blir samarbeten och gemenskaper över nationsgränser.

Under svåra och osäkra tider har ödmjuka profetröster i kyrkan stått upp med skärpa, klarsyn och varma hjärtan för att finna en hållbar gemensam färdriktning framåt. Nu är vi åter i en sådan situation att det är dags också för kristenhetens ledare att stå upp tillsammans och verkligen ropa till sin Skapare och Fridsfurste och visa folket på försoningens och vishetens väg. Men också ropa om beskydd för folket i sina länder.

Bönerörelsen i Sverige och i Europa tycks växa sig allt starkare. Sekulariserade ledare räknar knappast med de knäppta händernas kraft. Men historien har många exempel på att det varit just enkla gudsmänniskor  som fått bli katalysatorer till nytt hopp och ljus i en mörk tid. Det är dags igen, inte bara i Sverige utan i hela Europa.

Hemmets Vän 17 januari 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Omvälvande stort steg
Är frikyrkan diskriminerad?
Långt mellan Almedalen och Stockholms förorter
Ojust behandling av Lars Adaktusson
Respekt och lyssnande
Tydligt framgångskvitto
Exponera judehatet tydligare
Återgå till sakligt tonläge
Sakfrågor – inte påhopp
EU ska vara lagom


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies