Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Säg vad du ska göra och gör det du har sagt

Veckans kommentar Publicerad: 2019-01-17 16:39

Den politiska utvecklingen i veckan liknar inget Sverige tidigare genomlevt. Aldrig någonsin har vi väntat så länge på en ny regering, och aldrig någonsin har skräcken för Sverigedemokraterna paralyserat så många. Det har inte alltid varit lätt att förstå turerna. För Annie Lööf och Jan Björklund gick det bra att avsätta Stefan Löfven med hjälp av Sverigedemokraterna. Det gick också bra för Lööf och Björklund att låta M-KD-budgeten för 2019 passera riksdagen med stöd av Sverige­demokraternas ja-röster. Men att driva sin egen politik, och låta Sverigedemokraterna rösta på den om den skulle falla dem på läppen, det går inte för Lööf och Björklund, det skulle kallas ”aktivt stöd”. Att rösta nej tillsammans med SD är helt oproblematiskt för C och L, att rösta ja en omöjlighet.

I långa loppet går det inte att vara så totalt uppslukad av en politisk motståndare att man inte vill rösta för sin egen politik. Politik är att vilja, sa Palme med eftertryck, och det är fortfarande sant. Den som inte kan formulera en riktning framåt men istället ständigt säger nej, får betala. I politikens värld i form av fallande opinionsstöd. Liberalerna balanserar nu på fyraprocentstrecket och Centerpartiet har pyst ihop till ett sexprocentsparti.

Desto bättre går det för Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna. Skälet till det är egentligen ganska enkelt: Tydlighet lönar sig. ”Som regnskyar och blåst, och likväl inget regn, så är den som skryter med givmildhet, men inte håller ord”, säger Bibeln i Ordspråksboken 25:14. Och dessförinnan konstaterar samma bok i kapitel 20 vers 25 att det är ”farligt […] ge heliga löften och först efteråt tänka sig för”. Lova inte sådant som du inte sedan kan stå upp för. Gör dig känd för att vara en kvinna eller man som står för sina ord. Jesus säger i Matteus 5, ”vad ni säger skall vara ja eller nej”. Säg det du ska göra och gör som du sagt och det kommer gå dig väl.

Bortom den karusell av förhandlingar, förslag och ultimatum som farit runt i veckan ska vi komma ihåg att inget tidigare val har varit så omgärdat av bön. Det har betts i gudstjänster, bönegemenskaper och enskilda kammare. Ingen av oss kunde förutse det som skedde, men varje bönesuck har sannerligen behövts. Nu tackar vi Gud för att han håller landet i sina stora allsmäktiga händer och ber för den politiska utvecklingen kommande veckor.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Snällhet och dumhet
Det stora mötets tid är nu
När sår läggs till sår
Öppna för nytt hopp
I Malmö kommer nåden att överflöda
Kyrkan mer än en mötesplats
Den goda krisen
Vågar liberalerna välja rätt?
Tacka Gud för konfaledarna
Hög tid att stärka Sveriges brandskydd


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies