Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Trump: "Humanitär kris" vid gränsen till USA

Veckans nummer Publicerad: 2019-01-10 15:30

En mur längs USA:s gräns mot Mexiko är en avgörande del av gränssäkerheten och behövs för att hindra den illegala immigrationen som skadar alla amerikaner, sade USA:s president Donald Trump i ett tv-sänt tal natten till onsdagen svensk tid.

– Det är en humanitär och nationell säkerhetskris vid USA:s sydliga gräns, sade presidenten, och lade till att USA inte har plats för alla som vill komma in i landet.

Trump tog upp de svåra omständigheter som migranter utsätts för på sin resa mot USA. Bland annat utsätts många kvinnor för sexuella övergrepp.

– Kvinnor och barn är de största offren i det här trasiga systemet. Det här är den tragiska verkligheten i olaglig invandring vid vår södra gräns, sade presidenten.

– Det är den här onda cirkeln av mänskligt lidande som jag är fast besluten att sätta stopp för.

5,7 miljarder behövs

Trump sade att det behövs 5,7 miljarder dollar – motsvarande 50 miljarder kronor – för att bygga en mur. Den kan komma att bli byggd av stål i stället för betong, vilket enligt Trump är på Demokraternas begäran.

Den olagliga immigrationen dränerar de offentliga finanserna och drabbar både arbetstillfällen och löner i landet, enligt presidenten.

– Den södra gränsen är en pipeline för enorma mängder olagliga droger, bland annat metamfetamin, heroin, kokain och fentanyl. Varje vecka dör 300 av våra medborgare av heroin, varav 90 procent kommer över vår södra gräns.

Han talade om olagliga invandrare med kriminellt förflutet som anklagats för olika brott i USA, och om tusentals amerikaner som har dödats av olagliga invandrare, och varnar för att tusentals fler liv kommer att gå förlorade om inget görs.

Trumps återkommande påstående om antalet mord som begås av illegala immigranter saknar enligt flera amerikanska medier stöd i såväl den officiella brottsstatistiken som i forskningen, vilket bland annat The Washington Post rapporterat om.

Syftet med presidentens tal var att locka ett större folkligt stöd för gränsmuren mot Mexiko som var ett av hans viktigaste vallöften. Talet, som tog nio minuter, direktsändes på bästa sändningstid i de stora amerikanska tv-kanalerna.

Under budgetåret 2018 greps nära 397 000 personer. Det är färre än senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400 000 gripna, men högre än 2017 då knappt 304 000 personer greps, enligt USA:s gränsmyndighet US Customs and Border Protections.

Läs mer i Hemmets Vän nr 2 – 2019.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Blodsguld mörk sida av modern teknik
Demokrati kan krävas för bidrag
"Tron går som en röd tråd genom sångerna"
"Vårt förhållande till det materiella har förändrats"
Ska EFK fortsätta kalla sig "evangelikal"?
Miljoner drivs på flykt i världens glömda kriser
"Här är skolan nyckeln"
"Situationen har hårdnat för de kristna i Kina"
"Jag kan inte bara sitta i en kyrka"
"Varje kristen kan vittna där man är"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies