Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kristen företagare skapar jobb i Lahore

Veckans nummer Publicerad: 2019-01-10 15:22

Trots många nationella utmaningar i form av fattigdom, terrorhot, överbefolkning, miljöförstöring och analfabetism, spirar hoppet om en förändring bland kristna i Pakistan – ett av de länder där hotet mot minoriteter som kristna idag är starkt. Förra året var Pakistan på femte plats på Open Doors lista över länder som förföljer kristna – nästa vecka kommer ny statistik. Josef Sjöberg har mött företagaren Peter Charles som tror på en förändring i landet.

Bara åtta kilometer från den indiska gränsen träffar jag Peter Charles, egen företagare med över fyrtio anställda. Vi har precis firat gudstjänst i en liten pingstkyrka i utkanterna av tolvmiljonerstaden Lahore. Några äldre män i församlingen kommer ihåg farbror Kjell som var här i början av 1970-talet. Vid gränsen ligger byn Wagah, där en mycket patriotisk flaggceremoni hålls varje dag sedan 1959 och som är mycket populärt att titta på – på bägge sidor.

Nystartad söndagsskola

Peter och hans familj bor i Lahore, i en kristen tätbefolkad koloni med många sociala behov. Men i denna mindre förortsförsamling bidrar hans familj på olika sätt. Hans fru har precis gjort en nystart av söndagsskolan.

Vi är hembjudna på mat efter kyrkan, och jag får en stunds samtal med Peter om arbetssituation och utbildning för kristna i landet. Många kristna har lågavlönade jobb som städare eller daglönearbetare. Men Peter menar att en förändring håller på att ske. I alla fall i städerna.

Satte Gud först

– Den yngre kristna generationen börjar nu komma ut i arbetslivet efter avslutade studier. Många gånger har deras föräldrar kämpat hårt och offrat mycket för att deras barn ska få en bra utbildning och inte bara kunna stå på sina egna ben utan också kunna försörja sina åldrande föräldrar.

– Jag kommer från en kristen familj, säger Peter.

– Mamma är sjuksköterska, pappa mekaniker. Min bror och mamma hjälp-te till med olika sysslor i kyrkan. Mina föräldrar lärde tidigt oss barn att sätta Gud först i våra liv. Många gånger tvingade de mig och mina syskon att gå till kyrkan när vi hellre ville vara hemma och ta det lugnt på söndagen. Och nu gör vi det samma med våra barn! Det som vi fick lära oss har nu blivit vår livsstil.

Peter och hans familj bor i en kristen koloni med många sociala utmaningar, men där man ändå ser förändringar som går åt rätt håll. Fler och fler kan nu räknas till medelklassen.

– Tack vare att mina föräldrar satsade på mig och mina syskon när det gäller utbildning och skola och tog med mig till kyrkan, är jag vad jag är idag. Vi skulle lära oss om Gud och det andra skulle följa med på köpet.

Läs mer i Hemmets Vän nr 2 – 2019.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Blodsguld mörk sida av modern teknik
Demokrati kan krävas för bidrag
"Tron går som en röd tråd genom sångerna"
"Vårt förhållande till det materiella har förändrats"
Ska EFK fortsätta kalla sig "evangelikal"?
Miljoner drivs på flykt i världens glömda kriser
"Här är skolan nyckeln"
"Situationen har hårdnat för de kristna i Kina"
"Jag kan inte bara sitta i en kyrka"
"Varje kristen kan vittna där man är"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies