Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Pingst möts över gränserna

Veckans nummer Publicerad: 2019-01-10 15:18

– Jag tror att framtiden för oss alltmer kommer att innebära utbyte och nätverkande, säger Daniel Alm, föreståndare för Pingst. Inför pastorsdagarna, som Pingst samlas till i Stockholm medan Equmeniakyrkans pastorer samtidigt möts i Göteborg, samtalar vi om förändring, om frikyrkorörelsen och om bön inför året som ligger framför.

Två av Sveriges största samfund, Pingst Ffs och Equmeniakyrkan, anordnar den här veckan varsin pastorskonferens – Pingst i Stockholm och Equmeniakyrkan i Göteborg. På Vinterkonferensen samlas cirka 425 Equmeniapastorer från hela landet och 575 pastorer hade anmält sig till Pingst Pastor – också från både Finland, Norge, Danmark och Island.

– Alla nordiska pingstledare kommer och det är väldigt roligt. Jag tror på alltmer av nätverkande, det kommer att handla om utbildningsinsatser, om församlingsplantering och media. Vi kommer att behöva jobba alltmer över gränserna, säger Daniel Alm, föreståndare för Pingst Ffs.

Internationellt utbyte

– Egentligen är det ganska naturligt för oss att bredda konferensen på det här viset. Pingströrelsen har mycket globalt i sig från början, den föddes inte i Sverige utan kom hit i början av 1900-talet. Det gör att vi alltid levt med ett ganska stort internationellt utbyte. När det gäller missionärer, men också rent allmänt, relationellt. Egentligen har vi liknande utmaningar kulturellt, samhällsmässigt, vi har liknande politiska system och i viss mån historia – både när det gäller demokrati och folkrörelser.

– De nordiska länderna har väldigt mycket ett gemensamt arv. Därför kan vi också hjälpa varandra – ingen är stark i sig själv men vi kan vara starka tillsammans. Det skulle inte förvåna mig om det kan leda till ett samarbete i Danmark exempelvis, där pingströrelsen är väldigt liten, fortsätter Daniel Alm.

Har pingst som rörelse förändrats under senare år? Inför valet 2018 gick ni ut med politiska ställningstaganden, exempelvis – om än inte partipolitiska sådana?

– Vi gick ut med tre frågor som vi lyfte fram. En av dem berörde egentligen det internationella perspektivet: Världen utanför Sverige är också viktig. Hela Europa och hela världen. Det går inte att bara bry sig om Sverige. Den andra var att vi lånade ett uttryck från Världshälsoorganisationen WHO, nämligen existensiell hälsa. Hur mår själen? Hur mår vi i ett på ett sätt välordnat samhälle där den psykiska ohälsan ändå växer? Det tredje var integrationsglädje och hur vi tar emot alla de nysvenskar vi har i vårt land. Hundratalet församlingar satsade på olika sätt genom förbön och exempelvis insändare i lokala medier. Det var en lyckad satsning, måste jag säga.

– Men har vi förändrats? Ja, men i så fall handlar det nog mer om att återta det som vi ändå är födda med: Ett starkt socialt ansvarstagande, att bry sig om de fattiga, att göra något utåt i samhället. Det är ändå så i den svenska pingströrelsen men även globalt. Från början har vi mer varit en rörelse bland det enkla folket.

Läs mer i Hemmets Vän nr 2 – 2019.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies