Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det orimliga "julevangeliet"

Ledare Publicerad: 2018-12-20 15:55

Ett nytt julfirande står för dörren. Men frågan är berättigad också i år. Finns det bland oss en riktig medvetenhet om varför vi firar jul? Får julens djupaste budskap vara i fokus för oss?

Inför några förskrämda herdar för 2 000 år sedan uppenbarades världshistoriens mest revolutionerande mirakel. Dessa  herdar, lägst ner på den sociala samhällsstegen, så ifrågasatta att de inte ens fick vittna i en rättegång. Dessa valde Gud som trovärdiga budbärare för att berätta att fridsfursten blivit född, bland djuren i ett stall! En händelse så osannolik att vi idag knappt kan tänka oss den.

I det politiska och själsliga mörker som det judiska folket befann sig för drygt 2 000 år sedan fanns visserligen drömmen att fridsfursten Messias skulle komma och befria folket från den grymma romerska ockupationen. Idag råder för merparten av världens befolkning samma hopplöshet och uppgivenhet. Klimatförsämringen som redan skördar ofattbart lidande för många folk. Europas förvirrade beslutsångest att hitta barmhärtiga vägar att möta flyktingkrisen. Vårt eget lands vilsenhet att hitta en trovärdig regering.

Dagens upplysta människor står ofta svarslösa inför ödesfrågorna: Vad är meningen med livet? Vad väntar efter döden? Finns det ett evigt liv eller skottas vi bara ner i en grav, när det jordiska livet flytt?

Mitt i denna förvirring påminns vi att Gud valde det sår­bara, dödshotade barnets skepnad för att förmedla sin kärlek och sitt hopp till oss. Det fanns inte plats för honom på Betlehems hotell. Finns det plats för Gud, hans planer och omsorg i våra liv och samhällen idag?

Upprinnelsen till julens verkliga budskap går tillbaka till en pensionerad präst och hans ålderstigna hustru, Sakarias och Elisabet, som fick uppdraget att vara vägröjare. Vägröjare för fredskonungen som också vi så desperat behöver denna julhelg 2018. Den gamle prästen, en av kanske 20 000, fick i Jerusalem tempeluppdraget. Och tonårsflickan Maria och hennes fästman, träsnidaren Josef, skulle bära Gud själv på sina armar till vår räddning.

Forskare från landet, föregångare till Irak, använde dåtidens sökande att finna svaren på sina existentiella frågor. Genom att färdas dagar och nätter för att finna denna världens  räddare.

Det lilla nyfödda barnet blev ett hot mot den korrupte lydkonungen Herodes, ett sådant hot att han dödade oräkneligt antal barn i sitt maktbegär. Men hans planer kollapsade ändå.

Vad gör vi med fredskonungen idag? Något mer och annat än att pryda våra hem med stämningsfulla julattribut.

Vågar vi gå djupare än så och låta honom rannsaka våra hjärtan? Vem är jag? Vilka är mina planer? Vem styr mitt liv och bestämmer svaren den dagen då vi står inför evighetens port. Dagen då böcker ska öppnas, gärningar eller frånvaron av gärningar ska granskas.

Får han plats i våra liv och planer idag? Får han plats i vårt julfirande så att vi frågar oss: Är jag på rätt väg? Har jag rätt förstått mitt uppdrag som medmänniska för de bortglömda, de fängslade, de flyende, de materiellt välbeställda som behöver få en hjärttransplantation från ett stenhjärta till ett hjärta av medmänsklighet och värme?

Det handlar julen om. Ifall vi vågar bejaka miraklet som vänder upp och ner på alla våra perspektiv.

Hemmets Vän 20 december 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Liberalerna på väg att bli större än Centern i valet
Valrörelse utan dolkar?
Försoning väg ur våldsspiral
Värna Sveriges kristna helgdagar
Återupprätta Sverigebilden
Vad kan svensk sjukvård lära av möbeljätten Ikea?
Nödhjälp och nya tankar
Sommarsverige – när landet är som bäst
Balans efter studentyran
Krisen är över – men den politiska cirkusen fortsätter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies