Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Risk för läkemedelsbrist

Ledare Publicerad: 2018-12-13 16:00

I Sverige pågår diskussionerna om vem som blir nästa statsminister. En viktig och svår politisk fråga. En större och än viktigare fråga är Brexit.

I Storbritannien pågår just nu intensiva diskussioner och processer runt Brexit. Nästa avgörande beslut blir när brittiska underhuset röstar om det framförhandlade förslaget till avtal mellan EU och Storbritannien, det som är tänkt att gälla efter att landet lämnat unionen.

Omröstningen var planerad den 11 december, men i skrivande stund har omröstningen blivit inställd. När den hålls är ännu oklart, men det mesta tyder på att det brittiska under­huset röstar nej.

Vad som då sker därnäst är svårt att förutse. Men om inget oförutsett sker kommer Storbritannien att lämna EU den 29 mars och det kommer (i frånvaro av undertecknat avtal) bli genom vad som kallas Hård Brexit, det vill säga att det inte finns ett avtal som reglerar de nya relationerna och gränsen mellan EU och Storbritannien.

Men trots att förhandlingar genomförts under två år, förhandlingar som innefattar svåra frågor som Nordirland och en potentiell gräns med tullar mellan republiken Irland och Nordirland (som ju är en del av Storbritannien), Gibraltars status vid ett utträde, vilket är känsligt för Spanien, fiskefrågor och frågor generellt angående frihandel och fri rörlighet för varor, tjänster, människor och kapital, ser det mycket svårt ut för Storbritannien att acceptera det framförhandlade avtalet.

Om Brexit sker utan avtal kan det kortsiktigt bli störningar inom många områden. Detta eftersom det inte finns nya regelverk på plats inom olika branscher.

Exempelvis på läkemedelsområdet sker tillverkning i dag i många olika länder. De aktiva substanserna i en medicin kan tillverkas i olika fabriker, för att sedan sammanfogas till tab­letter i en tredje fabrik och förpackas i en fjärde. Idag sker detta i olika europeiska länder och lastbilar sköter transporter obehindrat mellan länderna inom EU. Men vid en hård Brexit ska varje transport förbi engelska kanalen kvalitetsgranskas och godkännas av ett laboratorium beläget i ett EU-land. Detta kan tyckas vara en administrativ detalj, men att kunna utföra detta på miljontals förpackningar som skickas till eller från Storbritannien låter sig inte göra i en handvändning.

Liknande problem kommer att uppstå inom andra branscher med liknande regelverk.

Det är viktigt att inte bli alarmistisk och skrämma patienter. Och just nu vet vi inte hur Brexit-processen kommer att slutföras.

Men det är också viktigt att vara realistisk. Det kan mycket väl bli så att Storbritannien lämnar EU utan att det finns ett nytt avtal. Det kommer att innebära störningar på de områden där Storbritannien idag är en integ­rerad del av EU.

Hemmets Vän 13 december 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Respekt och lyssnande
Tydligt framgångskvitto
Exponera judehatet tydligare
Återgå till sakligt tonläge
Sakfrågor – inte påhopp
EU ska vara lagom
Varför krav på bojkott?
Skolavslutning i kyrkan?
Korset ger hopp i tid av stora utmaningar
Kriskommission för rättsväsendet krävs


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies