Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Riksdagsröra gav gåvoavdraget tillbaka

Veckans kommentar Publicerad: 2018-12-13 15:55

Det är inte lätt att hänga med i politiken denna luciavecka. När den Hemmets Vän du nu har i handen utkommer har det gått 95 dagar sedan valet. Ändå har vi ingen regering. Det är sensationellt. Det har visserligen förekommit tidigare att när en regering avgått mitt i regeringsperioden, och då utan att utlysa nyval, har den nya regeringen fungerat som expeditionsregering. Men också det är ovanligt. De senaste regeringar vi haft av detta slag var  Louis De Geer den yngres vintern 1920–1921 och sedan Oscar von Sydows 1921. Under sommaren 1936 hade dåvarande Bondeförbundets ”semesterregering” under ledning av Axel Pehrsson-Bramstorp också karaktären av expeditionsministär. Men att det efter ett ordinarie val inte tillträtt en statsminister så långt efter valdagen som nu – det har aldrig tidigare inträffat.

Det som hände igår, onsdag, är också ovanligt. Det har bara skett en gång tidigare, 2014. Då som nu har vi en koalitionsregering mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet som styr med en borgerlig moderat-kristdemokratisk budget. Stefan Löfven är alltså fortfarande statsminister men tvingas föra borgerlig ekonomisk politik. Inte konstigt att Löfven var irriterad i tisdags och kallade M-KD-budgeten för ”servettskiss”.

Men för den som likt undertecknad brinner för församling och kristen mission är den servettskissen i själva verket en källa till glädje: Kristdemokraterna och Moderaterna återinför avdragsrätten för gåvor till ideella organisationer.

Avdraget är utformat så att månadsgivare till ideella organisationer gynnas. Dit räknas församlingar och kristna organisationer som Diakonia, Hemmets Väns barnhjälp, PMU och Läkarmissionen. Tanken är också att regelbundet ge ett belopp varje månad till välgörande ändamål i stället för större klumpsummor. När avdraget infördes, av den förra borgerliga regeringen, ökade det totala givandet till välgörenhetsorganisationer från 5,2 till 5,8 miljarder, enligt Frivilligorganisationernas insamlingsråd. Under samma period ökade den genomsnittliga månadsgåvan från 131 kronor per månad till 170 kronor per månad. Som privatperson kan man med avdraget få upp till 1 500 kronor i skattereduktion för gåvor till ideella föreningar, stiftelser eller registrerade trossamfund. Skattereduktionen är 25 procent av gåvobeloppet och som mest kan man få tillbaka 1 500 kronor. Det motsvarar gåvor på totalt 6 000 kronor per år, som är avdragets tak.

2019 ser ut att bli ett bra år för missions- och välgörenhetsorganisationerna. Något att se fram emot trots den röriga situationen i riksdagen.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Tacka Gud för konfaledarna
Hög tid att stärka Sveriges brandskydd
Kulturell katastrof – men knappast för kristenheten
Utanför storstan gäller 40- och 50-tallister
Europas mest muslimska land
Sveriges nästa statsminister kan mycket väl heta Ebba
Spelbolagen är vår tids avgudar
IS-terrorister går fria
Moralbankrutt
Uppvärdera erfarenheten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies