Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Väntans tider råder på regeringskansliet

Ledare Publicerad: 2018-12-06 16:08

Vi befinner oss i advent. Ordet betyder ankomst, och advent är en tid som är förknippad med både väntan och just ankomst. Ett budskap som hundra­tusentals kyrkobesökare mötte i söndags, första advent har ju utvecklats till en av de stora helgdagarna. Även på regeringskansliet råder väntans tid. Men där handlar väntan inte om en fridsfurste, utan det är en väntan på en kommande regering. Ankomsten av en nyvald statsminister med tillhörande kabinett har i år låtit vänta på sig. Det är nu snart tre månader sedan valet. Försenad ankomst, således.

I skrivande stund försöker Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare, förhandla ihop stöd från Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de Gröna. Om Vänsterpartiet är tilltänkta att ingå i regeringskonstellationen låter sig ännu inte sägas. Antagligen inte.

Vilka partier som faktiskt skulle ingå i denna nya regering framgår inte heller. Det är inte självklart att de mindre partierna vill ingå i regeringen med Socialdemokraterna. Under den senaste mandatperioden ingick Miljöpartiet, som tappat kraftigt i opinionen, medan Vänsterpartiet (som stödde regeringen och ingick överenskommelser om statsbudgeten) formellt stod utanför regeringen och som nu gjort ett av de bästa valen för partiet i modern tid.  

Det är fyra mycket olika partier som i dagarna förhandlar om en gemensam politisk agenda. Liberalerna vill avskaffa värnskatten (en extra skatt för dem med högst inkomst). Centerpartiet vill införa marknadshyror, införa minimilöner och införa begränsningar i arbetsrätten. Allt detta är stick i stäv med traditionell socialdemokratisk politik. S och MP har å sin sida i fyra års tid jobbat med frågan om vinster i välfärden, något som både C och L med kraft emotsatt sig. För att nämna något.

Oaktat om Stefan Löfven lyckas få riksdagens stöd eller ej, eller om det blir Ulf Kristersson som blir nästa statsminister, kommer det att bli en minoritetsregering, det vill säga en regering utan egen majoritet i riksdagen.

Detta gör att nästa regering, oavsett politisk färg, rimligen kommer att behöva förhandla om stöd i riksdagen för de allra flesta reformer som den vill genomföra. Antalet initiativ som regeringen kommer att genomföra blir därmed betydligt färre, än om regeringen haft egen majoritet i riksdagen.

Det kan mycket väl bli så att vi får en regering som består av fyra partier som först i dagarna på riktigt börjat förhandla om vilken politik de ska driva. Och eftersom de saknar majoritet i riksdagen kommer de ofta tvingas till ytterligare förhandlingar med andra partier för att få igenom sina förslag.

För den som tror att det krävs politiskt ledarskap och tydliga politiska beslut för att möta de utmaningar och svårigheter som Sverige står inför är en regering med svagt stöd i riksdagen givetvis en bekymmersam utveckling.

Hemmets Vän 6 december 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Ingen vigselplikt, tack!
Vårdköerna måste bort!
Sveriges barn mår psykiskt sämre
Vill du förbättra världen? Läs en bok!
Omvälvande stort steg
Är frikyrkan diskriminerad?
Långt mellan Almedalen och Stockholms förorter
Ojust behandling av Lars Adaktusson
Respekt och lyssnande
Tydligt framgångskvitto


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies