Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ovärdigt, Sverige!

Veckans kommentar Publicerad: 2018-12-06 16:05

I veckan hade SVT:s dokumentärserie ”36 dagar på gatan” premiär. Den är resultatet av prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarssons dryga månad på Stockholms gator tillsammans med stadens hemlösa. Men handhållen kamera filmar han sig själv och dem han möter. Det är smutsigt, kallt och ogästvänligt, många gånger ren misär. Dagarna går åt till att hitta något att äta, planera för nästa natt, inte bli rånad och klara sig undan våld.

En av dem som är med i dokumentären är hemlöse Thomas. Han var också gäst hos Fredrik Skavlan förra fredagen och berättade om hur han efter en skilsmässa hamnat på gatan. Thomas beskriver en verklighet som är svår att ta in. Flera gånger hinner jag tänka att detta är ovärdigt Sverige. Så berättar han om sin son han inte träffar. En femtonåring som bor hos sin mamma. De rings ibland. Det är för hans skull Thomas fortsätter leva, orkar med en natt till. Alla i studion bli djupt berörda, det brister för Thomas och säkert hemma i många tevesoffor också. Det knyter sig i magen. Ska det kunna gå så här i Sverige? Thomas varken missbrukar eller är misskötsam. Han verkar inte ha allvarliga psykiska problem.

Förra veckan kom också Migrationsverkets uppdaterade novemberprognos för helåret 2018. Enligt statistik från verket beräknas kommunerna ha tagit emot 43 900 nyanlända  med uppehållstillstånd i år. Därtill kommer de drygt 16 300 anhöriga och de 9 000 unga männen från Afghanistan.

Förstås är det olika budgetar, olika kommunala bolag och enheter som sköter invandring respektive ekonomiskt bistånd (det som tidigare hette socialbidrag) och husrum för hemlösa. Men ändå, hur är det möjligt att vi kan bereda sängplats, mat och uppehälle till närmare 70 000 personer men inte klarar att ge i övrigt fullt integrerade medborgare någonstans att sova kalla vinternätter.

Jag har svårt att släppa Thomas tårar hos Skavlan. Det är djupt ovärdigt att vi inte tar hand om våra hemlösa.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Tobak ger omfattande miljöproblem
Brist på mat och medicin efter Brexit?
Nu får det vara nog
Antisemitismen – en skam för Sverige
S-beslut visar vägen om tiggeriet?
Skjutningarna i USA och problemen i Sverige
Två poliser i tjänst på en yta dubbelt så stor som Belgien
Snällhet och dumhet
Det stora mötets tid är nu
När sår läggs till sår


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies