Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Fredssamtal i Sverige väcker hopp för Jemen

Veckans nummer Publicerad: 2018-12-06 16:00

Evakuering av sårade Huthirebeller är genomförd från Sanaa, Iran gör tumme upp och utrikesminister Margot Wallström har förberett sig i Kuwait. Febril verksamhet pågår för att få till veckans planerade fredssamtal om Jemen i Sverige och på onsdagsmorgonen landade först huthirebellernas förhandlare på Arlanda.

Eftersom Kuwait tidigare har stått värd för förhandlingar mellan parterna i Jemenkonflikten ville Margot Wallström (S) besöka landet innan Stockholmssamtalen drar i gång, för att få så mycket bakgrundsinformation som möjligt. Hon har bland annat träffat emiren, premiärministern och utrikesministern.

– Kuwait har varit mycket hjälpsamt när det gäller att få till – det vi hoppas blir – samtal om Jemen i Sverige mycket snart, sade Wallström efter mötet med emiren, enligt Kuwaits statliga nyhetsbyrå Kuna.Kuwait och Sverige har fördjupat sin relation under året, då länderna suttit i FN:s säkerhetsråd.

– Vi var öppna och delade med oss av våra erfarenheter av samtalen till henne. Vi hoppas att överläggningarna blir framgångsrika och vi är optimistiska om att de blir det, sade biträdande utrikesminister Khaled al-Jarallah om Sverigemötet.

Iran är positivt

Jemens Huthirebeller landade i Sverige sent på tisdagen tillsammans med FN-medlaren Martin Griffiths, bekräftar utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter. Jemens regeringsdelegation anlände från Riyad i Saudiarabien under onsdagen.

”Förhoppningsvis kommer konsultationer att äga rum snart, som ett viktigt steg mot att få slut på konflikten”, skrev utrikesminister Margot Wallström på Twitter på tisdagen.

Samtalen i Sverige innebär en verklig chans att få i gång en fredsprocess, anser Anwar Gargash, utrikesminister i Förenade arabemiraten, som är en del av den saudiskledda militärallians som strider på den jemenitiska regeringssidan.

I en kommentar på Twitter lyfter Gargash fram evakueringen i måndags av 50 skadade Huthirebeller från huvudstaden Sanaa till Oman som ett bevis på att regeringssidan menar allvar med fredssamtalen.

”Vi tror att Sverige(-samtalen) innebär en avgörande möjlighet att med framgång engagera sig i en politisk lösning för Jemen”, skriver han.

Förflyttning av skadade har varit ett huvudkrav från rebellerna för att delta vid samtalen. De har också krävt garantier för sin säkerhet om de lämnar Jemen, ett villkor som de inte ansåg uppfyllt inför det förra försöket till förhandlingar i Genève, dit rebellerna inte dök upp.

Jemens saudiskstödda regering och Huthirebellerna kommer att utbyta hundratals fångar inför de planerade fredssamtalen i Sverige, meddelar en regeringstjänsteman. Det handlar om mellan 1 500 och 2 000 soldater från regeringssidan och 1 000 – 1 500 rebeller, enligt källan.

Läs mer i Hemmets Vän nr 49


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Auktoritära regimer undergräver FN:s arbete
Kristi brud i Knutby åtalas
"Kampen för Kongos utsatta pågår ständigt"
"Vi ber att fler ska flytta hit!"
Kyrkklockor ringer till bön för konvertiterna
Juncker ångrar att han inte tog itu med brexit
Åldersbedömningar JK-anmäls
"Migrationsverket saknar religionsexperter"
"Förföljda kristna kvinnor utsätts främst sexuellt"
Stor bönesatsning under muslimska fastemånaden


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies