Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Här vårdar man hela människan"

Veckans nummer Publicerad: 2018-12-06 15:54

– Det finns ändå hopp om en demokratisk utveckling, säger Maria Bard, påverkansstrateg hos pingströrelsens biståndsorganisation PMU, som nyligen besökte Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa och den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege, som i år delar Nobels fredspris med yazidiska människorätts-aktivisten Nadia Murad.

Det blodiga inbördeskrig som rasat i Kongo sedan 1996 har gjort att landet ligger internationellt i topp när det gäller sexuellt våld i konfliktzoner. Officiellt uppges mer än 250 000 människor ha utsatts för våldtäkter och doktor Mukwege har under närmare 20 år vårdat tiotusentals kvinnor.

PMU har stöttat

PMU var med om att bygga upp Panzisjukhuset i östra Kongo under brinnande krig 1999. Pingströrelsen har funnits i landet sedan 1921 och PMU var bland annat med och stöttade pastorssonen Mukweges läkarutbildning. När man såg hur många kvinnor sökte vård efter att ha utsatts för grovt sexuellt våld startades projektet Survivors of Sexual Violence, SSV, på Panzisjukhuset – ett projekt som leddes av gynekologen Denis Mukwege och där en unik vårdmetod för utsatta kvinnor utarbetats.

– Hela syftet (med det sexuella våldet) är att bryta ner samhället och bryta ner kvinnorna. Men när jag ser den styrka som de har och att de sedan står upp både för sig själva, andra kvinnor, sina barn och får samhället att gå ihop. Det är det som gör att Kongo håller samman. Det är till dem som mina tankar går, sade doktor Mukwege till Hemmets Vän vid ett besök i Örebro i samband med att han fick EU:s Sacharovpris 2014 – en av de många utmärkelser som han fått genom åren för sitt arbete.

I år delar doktor Mukwege också Nobels fredspris med yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad. Maria Bard, påverkansstrateg hos PMU, berättar om den glädje på Panzisjukhuset över priset som hon mötte när hon besökte Kongo-Kinshasa nyligen.

– Det fanns ett ägarskap kring priset – både hos patienter vi träffade men också hos personalen och kanske framförallt hos personalen. De uttryckte en känsla av att dela priset, de sade: ”Det här är vårt pris!”

– Doktor Mukwege är nog själv framförallt glad över att det sprider ljus över en så otroligt viktig fråga som sexuellt våld i konflikt. Jag tror att han har förhoppningar på att det också ska leda till något, till en faktisk förändring, fortsätter hon.

– Egentligen ska jag säga att det alltid är dubbla känslor att komma till Panzisjukhuset. Men det var fantastiskt att komma dit utifrån den glädje som fanns på sjukhuset genom det här priset som doktor Mukwege har fått, säger Maria Bard.

Läs mer i Hemmets Vän nr 49


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies