Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Jag tror att änglar finns"

Veckans nummer Publicerad: 2018-12-06 15:51

– Jag ser mig som en penna och en pensel, säger konstnären och författaren Ragnwei Axellie från Falun som återigen är aktuell, den här gången genom samarbetet med Thomas Cervin som tonsatt hennes dikter på den nya skivan ”En ängel hälsar till jordens barn” (Talking Music).

Det är både naturen, tron och engagemanget för utsatta barn som inspirerat författaren och konstnären Ragnwei Axellie. Ett återkommande tema är människans livsvillkor och sökandet efter mening.

Hon utbildade sig från början till konstnär men livet fylldes av mycket annat, inte minst ord. Ragnwei Axellie debuterade 1979 med diktsamlingen ”Pappa, älskade pappa” och hon har också gjort program för radio och tv.

Tonsatta texter

Hennes texter har tonsatts av flera olika musiker genom åren. Ragnwei talar om att hon nu har 109 verk registrerade hos Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (STIM) när vi talas vid på telefon. Psalm 814, ”Här vid stranden” i psalmbokstillägget för 2000-talet som kom för några år sedan, är kanske mest känd. En annan älskad sång är ”Sången till byn” som Roland Cedermark satt melodi till.

Det har även hunnit bli flera kantater och oratorier som fått Ragnwei Axellies texter. Hon berättar om oratoriet ”Jorden – för fred och rättvisa” som i november framfördes för första gången i Sverige.

– Jag berättade för Roland Forsberg, som tonsatte även Påskoratoriet (uruppförd i Stockholm år 2007), hur jag hade känt att jag skulle skriva om den lidande skapelsen, om jorden. När jag förklarade vad den skulle handla om, sade han: ”Det kan jag inte tonsätta – det skulle ta minst fyra år!” ”Men jag hör i min bön att du ska tonsätta den!” svarade jag. Och när han väl satte igång tog det fyra månader. Verket framfördes första gången i Lovisa kyrka i Nyland, Finland förra året och nu i november i Immanuelskyrkan i Skockholm. Bara för någon dag sedan ringde Stockholms stift och ville använda en av sångerna, fortsätter hon.

Läs mer i Hemmets Vän nr 49


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Auktoritära regimer undergräver FN:s arbete
Kristi brud i Knutby åtalas
"Kampen för Kongos utsatta pågår ständigt"
"Vi ber att fler ska flytta hit!"
Kyrkklockor ringer till bön för konvertiterna
Juncker ångrar att han inte tog itu med brexit
Åldersbedömningar JK-anmäls
"Migrationsverket saknar religionsexperter"
"Förföljda kristna kvinnor utsätts främst sexuellt"
Stor bönesatsning under muslimska fastemånaden


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies