Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Hon var ett föredöme både som musiker och som kristen"

Veckans nummer Publicerad: 2018-12-06 15:47

Det är mer än 60 år sedan organisten, sångförfattaren och kompositören Lydia Lithell gick bort vid 48 års ålder i dag den 6 december. Hon efterlämnade mer än 300 sånger och präglade svensk strängmusik i generationer.

– Jag tror det är som vi kristna ofta säger: Sångerna är födda. Det finns en äkthet i dem och det tror jag att vi alla känner när vi lyssnar på dem. De är lätta att sjunga och folkliga, säger Evert Olausson, svärson till Lydia Lithell när han presenterar de två skivor med 52 av Lydias egna sånger som de fyra döttrarna Anita, Gunilla, Solveig och Syn-növe i familjen Lithell står bakom och där även den numera bortgångne brodern Sören finns med.

– Det är nog en generationsfråga, svarar han på frågan om det är musik som även barnbarn och barnbarnsbarn känner lika starkt för. Svaret är förståeligt – Lydia Lithells sånger kom under den frikyrkliga strängmusikens storhetstid och även om många fortfarande sjungs är de ganska okända för en yngre publik trots att både barnbarn och barnbarnsbarn till Lydia faktiskt medverkar på skivorna. Men kanske är det dags att plocka fram hennes sånger och klä dem i moderna toner? Som musiker och som kristen var Lydia Lithell i mycket ett föredöme:

– Hon förenade intellektuell ärlighet med andlig kraft och genuin fromhet, sammanfatta-de senare korstågspastorn John Hedlund (Arenius, Dagen 2017). Hon ledde också strängmusiken i hans korståg i exempelvis Norrköping.

Föddes 1909

Lydia Lithell föddes 1909 och som dotter till Gustav Engvall, den förste församlingsföreståndaren i baptistförsamlingen Ebenezer i Kumla – numera Fyls-takyrkan, var församlingslivet naturligt i centrum. Mamma Ida var sekreterare i systraföreningen och de hjälpte behövande och vittnade om Jesus. Familjens döttrar var med och besökte sjuka och sjöng för kringresande romer som också inbjöds till söndagsskolan. Hemmet var fyllt av sång och musik och besöken av missionärer och predikanter som var vardagsmat präglade Lydia redan från unga år.

Läs mer i Hemmets Vän nr 49


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Auktoritära regimer undergräver FN:s arbete
Kristi brud i Knutby åtalas
"Kampen för Kongos utsatta pågår ständigt"
"Vi ber att fler ska flytta hit!"
Kyrkklockor ringer till bön för konvertiterna
Juncker ångrar att han inte tog itu med brexit
Åldersbedömningar JK-anmäls
"Migrationsverket saknar religionsexperter"
"Förföljda kristna kvinnor utsätts främst sexuellt"
Stor bönesatsning under muslimska fastemånaden


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies