Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det är i kyrkan det händer

Veckans kommentar Publicerad: 2018-11-29 15:55

Det var intressant att lyssna till den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali i SVT:s Min Sanning i söndags. Anna Hedenmo gjorde en fin intervju där Bali berättade om hur han som fyraåring ensam blivit skickad till Sverige. Föräldrarna blev kvar i flyktinglägret i Irak.

Berättelsen är en solskenshistoria. För trots att socialtjänsten skickade runt unge Hanif till en mängd olika fosterfamiljer och HVB-hem – en tillvaro som gjord för att vem som helst ska misslyckas i skolan och bli rotlös som vuxen – blev han en trygg och högpresterande dataprogramerare med universitetsexamen och riksdagsplats för Solnamoderaterna. I senaste valet den mest kryssade efter partiledare Kristersson.

Det var först nyligen, nästan 25 år efter sonen, som Balis mamma kom till Sverige. Hur har det gått för henne? vill Hedenmo veta i programmet. Det har gått utmärkt, försäkrar Bali, och berättar att han som ansvarig för integrationspolitik i arbetsmarknadsutskottet gett sin mamma några tips. Ett av dessa löd ”skaffa dig en svensk kompis och lär dig svenska. SFI fungerar inte”. Därefter berättar han, liksom i förbifarten, att hans mamma följde hans råd. Hon sökte sig till ”kyrkans språkkafé” och träffade en jämnårig kvinna som blev hennes vän. Hon lärde sig svenska, är fortfarande vän med kvinnan och utbildar sig nu till barnskötare – ett bristyrke.

När programmet är slut är det denna lilla berättelse som dröjer kvar. Tack vare en kristen församlings kaféverksamhet i en Stockholmsförort, vi vet inte vilken eller var den finns, får Balis mamma ett socialt sammanhang, en trygghet och ett språk. Det förändrar hennes liv. Hon delar erfarenheten med tusen och åter tusentals nyanlända, liknande språkkaféer finns över hela landet.

Det går inte att nog understryka vilken kraft som finns i den lokala kristna gemenskapen. Kyrkan gör det möjligt! Och så fint att en riksdagspolitiker, helt utan kristen bakgrund, nämner en församlings integrationsprojekt som avgörande för hans mammas framtid i det nya landet.

Det är tack vare det idoga arbetet i församlingskök och samlingssalar som underverken sker. Ett liv får en ny vändning. Ett språkkafé kan göra all skillnad i världen.   

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Svenskt medlemsskap i Nato
Räkna med rekord - men läget är prekärt
Väpnat motstånd är också ett fredsarbete
Sverige kommer att bli Nato-land
Franska valet påverkar Sverige
Ett svårt ställningstagande
Kyrkorna kan inte missa kulturtåget
Hillsongs styrelse tar Brian Houston ur tjänst
Lita till Gud i stormen
Förbered i församlingen för flyktingar från Ukraina


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies