Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Veckans ord: Endemisk

Veckans kommentar Publicerad: 2018-11-15 16:13

I skuggan av det fortsatta regeringskaoset blev dödskjutningen i Sundbyberg utanför Stockholm mest en notis i nyhetsflödet. Den närmast obefintliga uppföljningen av morden är beklämmande och tankeväckande. Dubbelmordet skedde på en vändplan framför en garageport i Hallonbergen. Två unga män blev skjutna till döds, förövarna flyr på moped – de är ännu inte gripna – men vi är alla så vana vid att unga män i storstädernas utanförskapsområden skjuter varandra att just ingen reagerar. Hur har det blivit så?

Förra året inträffade 37 dödsskjutningar i Sverige. Av de som dog var 26 stycken män under 30 år. Den yngste endast 15 år. Utvecklingen är dyster. Enligt nyss publicerad statistik från WHO vad gäller dödsfall ligger nu Sverige i den absoluta Europatoppen vad gäller dödligt våld medelst skjutvapen. När jag tittar i tabellerna är det tio gånger vanligare att pojkar och unga män dör på grund av vapenvåld i Sverige än i Tyskland. Det är inget mindre än ett totalt misslyckande, en social och samhällelig katastrof.

Jag läser kriminologerna Joakim Sturup och Amir Rostami (med flera) i tidskriften European journal on criminal policy and research. Där skriver de att ”vi drar slutsatsen att Sverige har en kraftig ökning av våldshandlingar hos män mellan 15 och 29 år under de senaste 20 åren […] Vi argumenterar inte för att det övergripande våldet har ökat i Sverige, men vi kan rapportera en kraftig ökning av vapenvåld hos unga män som bara kan beskrivas som en endemisk situation”. Vanligen talar man om endemi inom medicinen, oftast vad gäller infektioner, och då om sjukdomar som förekommer hos en begränsad grupp av människor eller i ett definierat geografiskt område. Nu beskriver experterna skjutningar och dödligt våld bland unga män i Sverige som begränsade till just Sverige.

Varför det är så här kan vi bara spekulera kring. Också många andra europeiska länder har problem med integration, segregation och utanförskap. Uppenbarligen finns något i det offentligas bemötande av de unga männen som gör att de i så stor utsträckning väljer våldets väg.

Om detta behöver vi samtala, på djupet diskutera orsakssamband. Det samtalet måste vara öppet, vuxet och förutsättningslöst.  

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Antisemitismen – en skam för Sverige
S-beslut visar vägen om tiggeriet?
Skjutningarna i USA och problemen i Sverige
Två poliser i tjänst på en yta dubbelt så stor som Belgien
Snällhet och dumhet
Det stora mötets tid är nu
När sår läggs till sår
Öppna för nytt hopp
I Malmö kommer nåden att överflöda
Kyrkan mer än en mötesplats


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies