Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Låt oss fira ljuset

Veckans kommentar Publicerad: 2018-11-01 17:01

Halloween är över oss och affärerna översvämmas med spöken, spindelväv, pumpor och skräckmasker. Genomslaget är stort och brett. Både min lokala Ica och byggvaruhuset har flera Halloween-inspirerade produkter.

Att firandet blivit så populärt är intressant och tragiskt. Den brittiske journalisten och predikanten G K Chesterson sa vid ett tillfälle att om människan slutar tro på Gud så upphör hon inte att tro, hon börjar tro på vad som helst. Detta är sant, inte minst vad gäller Halloween-firandet. Sverige har ingen tradition av detta, och som vanligt vid denna tid på året så krockar orangea skräckpumpor och spöken på ett osmakligt sätt med allhelgonahelgen.

Halloween är i första hand ett av handeln konstruerat firande. Efterfrågan för på skräck- och utklädningsprodukterna är skapad i rent kommersiellt syfte, det har inte funnits tidigare. Samtidigt är det möjligt att framkalla köpsuget eftersom de kristna traditionerna runt allhelgona under flera decennier successivt tappat mark. Lex orandi, lex credendi, säger de ortodoxa kristna. Det betyder ungefär, ”så som vi firar, så tror vi”. Med andra ord: Det sätt vi firar på säger något om vad vi tror. Nu tror de flesta svenskar förstås inte på häxor, skräck och vålnader, men att många övergett allhelgonafirandet är ett uttryck för att kyrkan tappat mark och kommersiella intressen tagit över.

Som kristen är det viktigt att vara medveten om utvecklingen. Inte minst med tanke på barnen. Att  fira gudstjänst är att vi då visar för oss själva och andra att vi tror på Gud. Att fira Halloween är att fira mörka krafter, och det är  aldrig en kristen människas kall. Vårt uppdrag är alltid att fira kärleken och ljuset.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Öppna för nytt hopp
I Malmö kommer nåden att överflöda
Kyrkan mer än en mötesplats
Den goda krisen
Vågar liberalerna välja rätt?
Tacka Gud för konfaledarna
Hög tid att stärka Sveriges brandskydd
Kulturell katastrof – men knappast för kristenheten
Utanför storstan gäller 40- och 50-tallister
Europas mest muslimska land


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies