Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Domarval speglar debatt om rasism i USA

Veckans nummer Publicerad: 2018-11-01 16:58

Har rasistisk retorik och högerextrema åsikter blivit mer legitima i Donald Trumps USA? Frågan aktualiseras av den senaste veckans brevbomber, massakern i synagogan i Pittsburgh – och av ett stundande domarval i sydstaten Alabama.

Republikanen Tom Parker, som siktar på posten som chefsdomare i Alabamas högsta domstol, har bland annat fotograferats med ledare för vita nationalistorganisationer … men förnekar kraftigt att han själv hyser sådana åsikter.

– Jag är ingen vitmaktanhängare … Jag är en entusiastisk historiker och jag älskar att delta i evenemang där historiska händelser återskapas, säger Parker till TT vid ett ballongprytt evenemang för partikamrater i staden Birmingham.

Symbol för rasism?

Det förklarar enligt Parker varför han 2004 delade ut sydstatsflaggor på en begravning av änkan efter en man som deltog i inbördeskriget på 1860-talet, något som bland annat nyhetsbyrån AP skrev om. Den historiska flaggan ses av många i USA som en symbol för rasism, eftersom sydstaterna under kriget bland annat stred för att behålla slaveriet. Parker säger att han förvisso stött på medlemmar av den nationalistiska sydstatsorganisationen League of the South, som deltog i fjolårets högerextrema manifestation i Charlottesville, men understryker att han själv inte är medlem.

– Jag har ingen koppling till dem. Jag är en stark försvarare och anhängare av USA:s grundlag, säger domaren med hänvisning till konstitutionens skrivning om alla människors lika värde.

Läs mer i Hemmets Vän nr 44.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Spricka fällde Allians-styre
Rohingyer oroliga för att tvingas tillbaka
Nu stöttar Nina sina olyckssystrar
"Utan Guds hjälp hade vi inte kommit så här långt"
De uppmanar till bön och fasta för flyktingar
Ännu inga öppningar i sikte
"Döden är fortfarande ett tabubelagt ämne"
De hyllar det vackra i vardagen
"Kyrkan måste finnas på rätt plats vid rätt tillfälle"
Pensionsskatter kan sänkas


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies