Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ännu inga öppningar i sikte

Veckans nummer Publicerad: 2018-11-01 16:54

Riksdagens talman Andreas Norlén tror att han kan behöva fler samtal under veckan med partiledarna för att lösa upp knutarna i regeringsfrågan. Tisdagens gruppsamtal var ett första steg.

I en skriftlig kommentar säger Norlén att han återkommer inom några dagar med besked om vad som kan bli nästa steg i regeringsbildningen.

Han gör också klart att han ”kan komma att föra fortsatta men informella samtal” med företrädare för partierna under de kommande dagarna.

Centerns partiledare Annie Lööf sade efter gruppsamtalen:

– Det har varit bra samtal – förtroendefulla, genuina – mellan de sex partier som befinner sig mellan ytterligheterna SD och V.

Hon hade tillsammans med Liberalernas ledare Jan Björklund en nyckelroll under gruppsamtalen. De båda deltog i samtliga fyra diskussioner om möjliga regeringsalternativ. Men Lööf vill inte kommentera vilket gruppsamtal som kändes mest konstruktivt.

– För att vi ska kunna nå i mål i detta svåra parlamentariska läge är det viktigt att vi har respekt för processen och att de samtal som vi har stannar i de rummen, sade hon.

Tysta partiledare

Ingen av partiledarna var särskilt pratsam efter mötena. Moderatledaren Ulf Kristersson tror dock att samtalen kan ha fört den allt mer utdragna regeringsprocessen framåt.

– Ja, det tror jag. Det var uppriktiga och seriösa samtal. Allt som för processen framåt är bra, säger Kristersson.

Statsminister Stefan Löfven (S) hastade iväg till Nordiska rådets möte i Oslo direkt efter samtalen, men hann säga ”bra möte” på vägen ut.

Talmannens nya grepp med gruppsamtal kom sedan både Ulf Kristersson och Stefan Löfven misslyckats med sina försök att bilda regering. I stället för att peka ut en ny partiledare som får sondera läget valde talmannen att testa kompromissviljan i gruppsamtal om fyra möjliga regeringsalternativ. Och de kan följas av fler, kanske inte lika annonserade samtal, enligt talmannens skriftliga kommentar.

Läs mer i Hemmets Vän nr 44.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Trafikkaos väntas efter Boeingstopp
Politiskt tryck på höjda straff
De fick se mirakler i flyktingläger i Uganda
"Våga tro på något större"
"Gud har gett oss en plattform i sociala medier"
Mellanöstern/Nordafrika farligare än någonsin
M och S: Tuffare mot banker
"Vi behöver stärka barnledares värde"
"Vi ville bygga modernt i en kulturhistorisk miljö"
"Vi vill få slut på människohandeln"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies