Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

De hyllar det vackra i vardagen

Veckans nummer Publicerad: 2018-11-01 16:46

En vackrare vardag. En mer hållbar vardag. Hur påverkar det oss och kan vi i kyrkorna ha något att inspireras av där? Under hela oktober lyfte föreningen Svensk Form i Örebro vardagsföremålen i projektet Hylla Vardagen – med utställningar, föreläsningar och annat. Vi talade med Jonas Linder, ordförande i Svensk Form Örebro och arkitekt, om skönheten omkring oss.

– Bakgrunden till temat Hylla Vardagen är egentligen flera saker som hänger ihop, säger Jonas Linder om den formmånad som Svensk Form i Örebro län har hållit under oktober.

Svensk Form, som är världens äldsta designorganisation och som startade år 1845 – alltså för 173 år sedan, de firar varje år sin födelsedag den 6 oktober. Det gör man genom en heldag omkring form och design kallad Formslaget och genom att för vart och ett av de tretton regionerna utse en formbärare.

– Sedan har några regionföreningar utökat Formslaget till en hel vecka. Det har vi gjort ett par år och det gör man även i Dalarna och i Jämtland. Men när vi sist gjorde en Formvecka var det så mycket som vi skulle knö in i en vecka att folk inte hann gå på allting. Därför beslutade vi oss för att sprida ut de olika arran­gemangen till en hel månad, fortsätter Jonas Linder.

Ta tillvara traditioner

– Temat som arbetsgruppen kom fram till var ”Hylla Vardagen” och vi har utgått mycket från de tankar som funnits med ända sedan 1800-talet. Han som startade Svensk Form hette Nils Månsson Mandelgren, han jobbade för att ta tillvara gamla traditioner och att dessa inte skulle försvinna. Sedan kom Ellen Key, Greger Paulsson och flera andra i början av 1900-talet med sina tankar. Alla deras tankar har funnits med i vår förening och vi har återknutit till dessa.

Tjugo utställare

– Hjärtat i utställningen är två bord – ett från 1918 och ett är från 2018. Alltså är det 100 år emellan. Det från 1918 har Länsmuseet gjort och de har gjort halva bordet enligt ett arbetarupplägg och det andra halva bordet enligt ett borgarupplägg. Det var under den tiden som folkhemmet byggdes upp. Sedan har vi vårt bord från 2018. Det är 20 utställare som ställer ut och de har fått arbeta utifrån temat Hylla Vardagen. Det handlar om att människor mår bra av skönheten, att få in det i sin vardag.

– Vi menar egentligen inte bara saker: Skönhet finns i mer än saker. De här tankarna präglar ganska mycket de föremål som finns på utställningen, det är cirka 60, 70 olika föremål. Det är till och med en kille som heter Sten Forsberg som har gjort en hylla som han kallar Vardagen så det blir Hylla Vardagen – lite fyndigt!

Läs mer i Hemmets Vän nr 44.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Trafikkaos väntas efter Boeingstopp
Politiskt tryck på höjda straff
De fick se mirakler i flyktingläger i Uganda
"Våga tro på något större"
"Gud har gett oss en plattform i sociala medier"
Mellanöstern/Nordafrika farligare än någonsin
M och S: Tuffare mot banker
"Vi behöver stärka barnledares värde"
"Vi ville bygga modernt i en kulturhistorisk miljö"
"Vi vill få slut på människohandeln"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies