Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Kyrkan måste finnas på rätt plats vid rätt tillfälle"

Veckans nummer Publicerad: 2018-11-01 16:40

Fyra frågor till Olle Kristenson, direktor för Ekumenisk teologi, inom Sveriges kristna råd (SKR).

För 50 år sedan möttes Kyrkornas världsråds generalförsamling i Uppsala under temat ”Se jag gör allting nytt” – vad fick detta möte för betydelse för den ekumeniska rörelsen?

– Uppsala 1968 anses allmänt inom den ekumeniska rörelsen vara en vattendelare, som har påverkat arbetet inom Kyrkornas världsråd på ett avgörande sätt. Kyrkorna i syd, som efter generalförsamlingen i New Delhi i stor utsträckning blivit självständiga, kom att spela en viktig roll och de globala rättvise­frågorna hamnade i fokus.

– Det finns de som menar att kyrkorna kom efter Uppsala 68 att vara de som var bland de främsta pådrivarna för internationell solidaritet och ökat bistånd. ”Världen skriver kyrkans agenda” var ett uttryck som formulerades under generalförsamlingen. Ett påtagligt resultat av detta blev det så kal­lade programmet för bekämpandet av rasismen, som kom att spela en viktig roll för kampen mot apart­heid i Sydafrika och övergången till demokrati där 1994.

– Man kan säga mer om det teologiska samtalet, om dialogen mellan ortodoxa och protestanter, om missionen efter det att Internationella missionsrådet integrerats i Kyrkornas världsråd 1961 (den första generalförsamlingen efter integrationen); nu var missionsfrågorna också på KV:s agenda. Men tidsbrist gör att jag inte hinner svara mer om detta.

Redan före generalförsamlingen möttes 150 unga och studenter till ett förmöte kallat Club 68 – hur har detta möte förändrat kyrkan?

– Jag kan väldigt lite om detta, men jag vet att ungdomarnas manifestation bidrog till att skärpa debatten. Bland annat bidrog ungdomarnas mötestidning Hot News till detta. Biskop Martin Lind var en av redaktörerna och skriver om sin roll här i det senaste numret av Svensk kyrkotidning (10/2018). Han citerar där från ett nummer i slutet av generalförsamlingen där man undrar om den bidragit till att göra ”kyrkorna till instrument för kärlek, rättvisa och fred i stället för instrument för konformism, alienation och till och med förtryck”.

Läs mer i Hemmets Vän nr 44.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Trafikkaos väntas efter Boeingstopp
Politiskt tryck på höjda straff
De fick se mirakler i flyktingläger i Uganda
"Våga tro på något större"
"Gud har gett oss en plattform i sociala medier"
Mellanöstern/Nordafrika farligare än någonsin
M och S: Tuffare mot banker
"Vi behöver stärka barnledares värde"
"Vi ville bygga modernt i en kulturhistorisk miljö"
"Vi vill få slut på människohandeln"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies