Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Saudiarabiens brutalitet väcker kritik från allt fler

Ledare Publicerad: 2018-10-25 16:00

Saudiarabien är en regional stormakt i Mellanöstern. Det är en repressiv regim som bedriver en hårdför islamistisk linje.

Det finns många omgivande länder som mottar direkt ekonomiskt stöd från Saudiarabien, inklusive Egypten, Jordanien och den PLO-ledda regimen i Gaza. Därför har dessa slutit upp bakom Saudiarabien. Och bland sunnimuslimer i breda grupper sluter man upp på det sunnimuslimska Saudiarabiens sida mot det shiamuslimska Iran.

Men Saudiarabiens agerande börjar nu ifrågasättas. Hanteringen av det lilla grannlandet Qatar, de återkommande striderna i Jemen (där många sunnimuslimer drabbas) och nu senast mordet av journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi inne på det saudiska konsulatet i Istanbul, Turkiet, väcker kritik.

Att Saudiarabien förföljt dissidenter och bloggare är känt sedan tidigare. Det är heller inte någon hemlighet att landet tillämpar spöstraff och andra ålderdomliga bestraffningsmetoder. Amnesty International har upprepade gånger riktat kritik mot landet. Exempelvis dömdes den liberale bloggaren Raif Badawi för att ha startat nätforumet Saudi Arabian Liberals. Domen, som verkställdes i början av 2015, blev tio års fängelse, två miljoner kronor i böter och 1 000 piskrapp, uppdelade på 50 piskrapp i veckan under 20 veckor.

Regimens brutalitet är alltså inte en nyhet i sig. Men att låta mörda en saudisk journalist på ett konsulat i ett främmande land – där verkar gränsen gå även för många som tidigare stött Saudiarabien, eller i vart fall avstått från att uttala publik kritik.

Kritiken gäller inte bara förhållanden i landet och för landets invånare.

Kriget i grannlandet Syrien är nu inne på sitt åttonde år. Saudiarabien, som ju är ett rikt, arabiskt grannland med samma språk och religion, har kritiserats av Human Rights Watch för att inte ha tagit emot några flyktingar från kriget, trots att det alltså är ett direkt grannland. (Svaret från Saudiarabien har varit att de givit syriska gästarbetare, som sedan tidigare uppehåller sig i landet, uppehållstillstånd.)

I strävanden att sprida sin mycket hårdföra tolkning av islam har Saudiarabien investerat många miljarder i koranskolor, moskéer, utbytesprogram och andra aktiviteter. Landet har varit pådrivande i utvecklingen mot en mer radikaliserad form av islam som nu blivit allt vanligare i Mellanöstern.

Att kvinnor nyligen har fått tillåtelse att ta körkort och köra bil själva i Saudiarabien är en klen tröst för dem som hoppas på moderna reformer i detta land. Tvärtom förefaller alltså regimen utföra illdåd ogenerat och öppet. Det är djupt oroande för de drabbade människorna, för freden och för utvecklingen i regionen. Förhoppningsvis bidrar nu kritiken mot mordet i Istanbul till att regimen ändrar riktning.

Hemmets Vän 25 oktober 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies