Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Växtodlingar ger hopp åt de allra fattigaste

Veckans nummer Publicerad: 2018-10-25 15:46

– De som arbetar hos oss, de har börjat drömma igen, säger fader Lucian Bobârnac som leder arbetet i Humanitära Fredsstiftelsen i staden Roman i Moldova-distriktet – det fattigaste området i Rumänien. Franciskanermunkarnas projekt Flower of Hope stöds idag till 80 procent av Norska kyrkan och Svenska kyrkan men ambitionen är självförsörjande företag för de tusentalet romer som bor i övergivna djurstallar utanför stan.

Det är i fairtrade-företaget Sackeus monter på bokmässan i Göteborg som Hemmets Vän möter franciskanermunkarna och deras projekt Flower of Hope, där de säljer en lavendelolja som odlats av romer i Moldova som ligger i nordöstra Rumänien. Fader Lucian Bobârnac berättar hur en av hans franciskanerbröder kom från italienska Padova och basilikan Sankt Anton till rumänska Roman år 2000 och startade ett arbete bland människor som var de fattigaste bland fattiga.

– Moldova-distriktet är inte bara den fattigaste regionen i Rumänien utan det näst fattigaste eller kanske det fattigaste i hela Europa. Mitt i regionen ligger Roman där många lever i stor fattigdom. Men jämfört med invånarna i Stallarna strax utanför stan har många ändå relativt bra ställt.

Stallarna är fyra över hundra meter långa övergivna djurstallar i betong utanför Roman dit hemlösa romer tvingades flytta när de hus som den rumänska staten konfiskerat under kommunisttiden och som de hyrde, skulle återlämnas till de tidigare ägarna i början av 2000-talet. Idag bor tusentalet romer och rumäner i dessa djurstallar under vad som måste beskrivas som omänskliga förhållanden.

Fattigdom och utanförskap

– Det är inte konservativa romer utan en blandad folkgrupp som bor där, cirka 250 personer i varje stall. Stallarna har byggts om så de har rum som kostar kanske 50, 55 kronor att hyra i månaden. I varje rum bor mellan åtta och tio personer. Där finns ett tappställe för vatten till vart och ett av de fyra stallen och de toaletter som finns ligger utomhus en bit därifrån. Alla har inte tillgång till dessa, de som har nycklar till toaletterna håller dem låsta. Där finns cirka 400 barn i smutsiga, miserabla förhållanden, berättar Lucian Bobârnac.

Det handlar om familjer som i generationer levt i fattigdom, utanförskap och analfabetism.

– Romer har ett dåligt rykte i landet så rumäner anställer dem inte, som romer är de inte välkomna någonstans överhuvudtaget. Så det är svårt för dem att få jobb även om de är seriösa och vill lära. Dessa känner av det stigma som det innebär både att leva i Stallarna och dessutom ha den mörkare hud som romer har. Det får folk att säga åt dem att försvinna så fort de ser dem, fortsätter fader Bobârnac.

Vi kommer in på de rumäner som rest till Sverige för att tigga och Lucian Bobârnac berättar att många av dessa romer och rumäner aldrig skulle ha råd att ens åka till Sverige för att tigga.

– De är helt enkelt för fattiga för det. Några har ändå kunnat ta sig till Sverige, Belgien eller Tyskland och de talar om Sverige som ett paradis: ”Här är helvetet men svenskarna är ett gott folk, ett generöst folk”, säger de. Men även om de får lite pengar så har inte mycket förändrats vare sig i Roman eller i Rumänien i stort.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Trafikkaos väntas efter Boeingstopp
Politiskt tryck på höjda straff
De fick se mirakler i flyktingläger i Uganda
"Våga tro på något större"
"Gud har gett oss en plattform i sociala medier"
Mellanöstern/Nordafrika farligare än någonsin
M och S: Tuffare mot banker
"Vi behöver stärka barnledares värde"
"Vi ville bygga modernt i en kulturhistorisk miljö"
"Vi vill få slut på människohandeln"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies