Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Extrema låsningar

Ledare Publicerad: 2018-10-18 16:06

Låst läge och tillbaka till ruta ett. Moderaternas Ulf Kristersson lyckades inte samla nödvändig majoritet för sin regering. Alliansens enhet räckte bara till att avsätta sittande statsminister Stefan Löfven, men inte till mer. Fortsätter det så här kryper nyval allt närmare. När politikerna inte tycks vilja respektera folkviljan och söka nödvändiga kompromisser blir det så här. För detta bär Liberalernas Jan Björklund och Centerns Annie Lööf störst ansvar. Deras extrema låsning inför Sverigedemokraterna gjorde det omöjligt. De ville inte ens pröva Alliansens valplattform i riksdagen. De vågade inte. Man kan undra varför? Och inför detta nya läge, hur ser vägen framåt ut nu?

Att både Annie Lööf och Jan Björklund varit tydliga inför valet kan inte bestridas. De har båda sagt att de inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna. Men från samarbete till att låta ett parti eller flera andra partier också för den delen, stödja den sammanhållna sakpolitik man vill driva måste det finnas grader. Ideologi fram till valet och sakpolitik sedan, borde väl vara en framkomlig väg? Men inte för Lööf eller Björklund. Det ska sägas att de redan från dag ett sagt att de vill söka stöd till vänster, inte till höger och hellre ser stöd från Socialdemokraterna eller Miljöpartiet än Sverigedemokraterna, men inte heller det gick. Låsningarna från den sidan var lika bergfast. Men vad hade hänt om Ulf Kristersson fått pröva Alliansens politik hela vägen i riksdagen? Hade verkligen Sverigedemokraterna röstat emot en regering som mer eller mindre vill driva den politik som man själv står för? Det vet vi fortfarande inte.

Det som hänt nu skadar Alliansen och kan medföra den klara ickesocialistiska majoritet som finns nu i riksdagen inte får genomslag i regeringsbildandet. Det skadar också förtroendet för politiken och politikerna i allmänhet. Folket röstar, men politiker verkar inte klara av att hantera resultatet. När nu frågan går tillbaka till Stefan Löfven, som en tydlig riksdagsmajoritet avsatte direkt efter valet, står väljarna frågande. Är spelet viktigare än politiken?

Vägen framåt borde egentligen vara att låta Moderaterna och Kristdemokraterna bilda en minoritetsregering som prövas av riksdagen. Väl där, med en allianspolitisk regeringsförklaring, borde det väl inte vara svårt varken för Liberaler eller för Centerpartister att rösta ja. Troligen skulle även Sverigedemokraterna ha lättare att acceptera en sådan regering eftersom deras värsta motståndare i Alliansen inte sitter i regeringen. Det skulle dessutom bättre återspegla valresultatet och förmodligen rädda ett och annat ansikte.

Hemmets Vän 18 oktober 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Korset ger hopp i tid av stora utmaningar
Kriskommission för rättsväsendet krävs
Växande betydelse för kristna värden
Rätt att tala med SD
Respekten för lärarna behöver återupprättas
Ensam är inte stark
Polisen räcker inte till
Kampen mot radikal islamism är inte över
Blunda inte för hoten
Alla tjänar på vänlighet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies