Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bra att Elida seglar till Israel

Veckans kommentar Publicerad: 2018-10-18 16:01

Det är med stor glädje jag i veckan tog del av nyheterna från svenska missionsbåten Elida att de nu nått Israel. Efter att ha lämnat Göteborg den 25 augusti angjorde man förra torsdagen hamnen i Herzlia, strax norr om Tel Aviv. Välkomnandet var varmt och storslaget. Vid inseglingen hade Elida fått följe av ett femtiotal mindre israeliska båtar, det spelades musik och viftades med flaggor, enligt kapten Stefan Abrahamsson. Elida stannar elva dygn i Israel och under tiden ska besättningen besöka Haifa. Man är också inbjuden till israeliska utrikesdepartementet och Knesset.

I alla stora nyhetsmedier i Israel har man rapporterat om svenska Elidas seglats och ankomst till Israel. Jerusalem Post citerar Abrahamsson som hälsar att syftet är att uppmärksamma att Israel är Mellanösterns enda demokrati, det enda land i hela regionen som garanterar sina medborgare religionsfrihet och mänskliga fri- och rättigheter. Israels största tidning, Yediot Ahronot, Times of Israel, skriver att Abrahamssons syfte med resan också är att uppmärksamma de förföljda kristnas situation i Mellanöstern. De blir allt färre och på den Hamas-kontrollerade Gazaremsan kan de kristna palestinierna nu räknas i några hundratal.

Det är inte konstigt att Elida får uppmärksamhet i Israel. Sverige är för en israelisk medie­konsument sedan flera år synonymt med antiisraeliska protestaktioner. Från Sverige kommer Ship to Gaza, Margot Wallström som gång efter annan gör israelfientliga uttalanden och inte minst den tilltagande antisemitismen: Situationen för judar i Malmö, brandattentatet mot synagogan i Göteborg och nazistiska NMR:s demonstrationer. När då en vänligt sinnad besättning på svenskflaggad båt styr mot det heliga landet i syfte att hylla dess demokrati blir det en stor sak. Så också för oss på Hemmets Vän.

Tyvärr är det helt tyst i profana svenska medier. Ship to Gaza har bevakats i långa reportage, filmer och uppföljande debatter i SVT, Sveriges Radio, DN, Expressen och Aftonbladet. Jag räknar till flera hundra texter i de digitala mediearkiven från pressgrannarna. Endast Hemmets Vän och andra kristna tidningar skriver om Elida, trots att besöket också uppmärksammas av israeliska myndigheter. Det är mycket beklagligt.

På redaktionen gläds vi över att Elida nu nått hamn efter många veckor till havs och önskar hela besättningen fina dagar i Israel och en fin hemresa om några dagar.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Tacka Gud för konfaledarna
Hög tid att stärka Sveriges brandskydd
Kulturell katastrof – men knappast för kristenheten
Utanför storstan gäller 40- och 50-tallister
Europas mest muslimska land
Sveriges nästa statsminister kan mycket väl heta Ebba
Spelbolagen är vår tids avgudar
IS-terrorister går fria
Moralbankrutt
Uppvärdera erfarenheten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies