Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Israel – en demokratins oas

Debatt Publicerad: 2018-10-10 15:52

Israel har i år 70 hedervärda år bakom sig, sedan David Ben-Gurion i maj 1948 reste sig upp i den stora salen på Tel Avivs museum och läste upp självständighetsdeklarationen och i radiosändning förklarade att Israel nu var en egen stat. En milstolpe i världshistorien!

Det var ett fantastiskt modigt steg av Ben-Gurion och det var ett nödvändigt steg. 70 år senare kan israeler känna en oerhörd stolthet över att landet har överträffat alla de förväntningar och ambitioner som grundarna en gång hade. Israel har utvecklats till en teknologisk, ekonomisk och vetenskaplig supernation. Från fattigt jordbruksland till att få öknen att blomstra. Israel är det land i världen förutom USA som har flest företag listade på Nasdaqbörsen. Världen och inte minst Sverige har mycket att lära.

Israel är visserligen med på Sveriges lista över prioriterade handelspartners, men ändå har vi ännu inte något Business Sweden-kontor i landet, idag sköts istället förbindelserna från Europakontoret i Wien.

Israel har samtidigt blivit ett viktigt center för kulturen, egentligen helt oproportionerligt med sin storlek. Den enastående klassiska musiken och alla litteraturpristagare möter jag ofta i mitt arbete som ledamot i riksdagens kulturutskott.

För 70 år sedan ville Ben-Gurion förbjuda tv:n då han trodde att det skulle ha en negativ inverkan på israelisk bildning och kultur. Men Israel har som ingen annan nation lyckats kombinera just bildning, den klassiska litteraturen och musiken.

Israel är idag en demokratins oas i en diktaturernas öken! En levande och stabil demokrati. Men istället för att förmå andra länder i regionen att erkänna Israel har Sverige förts in i FN:s enformiga talkör som ständigt och ensidigt kritiserar Israel.

Samtidigt som jag gläds åt den 70-åriga nationen Israel tänker jag ändå på den fara jag ser med människors likgiltighet. Ingenting är nämligen lika farligt för en demokrati. Likgiltigheten skapar utrymme för ondska. Och ondskan finns alltid och lurpassar på tillfällen.

Det är allas vår demokratiska plikt att aldrig glömma den ondska som gastkramade Europa under nazismen och kommunismen. Vi får inte tro att vi som lever och verkar här idag har så mycket förstånd att framtiden är automatiskt säkrad för de goda krafterna. Idag, i vårt Sverige, varnas judar för att bära kippa och Davidsstjärna. Detta ska vi politiker givetvis fördöma. Men det räcker inte med att enbart använda det gängse ordet ”oacceptabelt”.

Det räcker inte med enbart ord. Det krävs handling, mod och upprepad information i varje skola och i varje klassrum. Organisationer som Nordiska Motståndsrörelsen bistår med vanvettiga värderingar. Vi måste dessutom inse att många människor som har kommit till Sverige har med sig en hatisk inställning till Israel och det judiska folket. För detta kan vi aldrig stå likgiltiga.

Som kristdemokrat utgår jag från den judisk-kristna etiken och vill på allt sätt motverka antisemitism och den negativa syn gentemot staten Israel som präglar stora delar av vårt samhälle.

Personligen vill jag till sist citera ett gudomligt löfte som återfinns i Jeremia bok kapitel 33 vers 25 och 26: ”Jag kommer aldrig att överge Israels barn, eller ändra min plan att en son till min tjänare David en dag ska regera över Abrahams, Isaks och Jakobs efterkommande. Istället ska jag återupprätta deras välstånd och förbarma mig över dem.”

Därför vill jag välsigna Israel som ett föredöme för nationerna.

Roland Utbult, riksdagsledamot, Kristdemokraterna

Fotnot: Huvuddelen av texten framfördes som ett tal i Göteborgs synagoga den 29 april i år.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Stort missionsfält i södra Sverige
Låt hoppet bryta fram – det finns räddning för skapelsen
Ett Europa som tar hoten på allvar
Vi förstår inte din logik, Stefan Löfven!
Blodberättelser och ockultism ska stimulera ungas läsintresse
Stödet för kristna värderingar ökar
Justitieministern bidrar till att genomföra SD:s migrationspolitik
Gränserna mellan naturligt och onaturligt utplånas
Det bästa kristna kan göra för miljön är att vittna om Jesus
Statens medicinsk-etiska råd inkonsekvent om rätten till liv


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies