Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Förneka inte kulturkollisioner

Ledare Publicerad: 2018-10-10 15:38

Synen på flyktingar har svängt i Sverige de senaste åren. Den har gått från oreserverad öppenhet till ibland hårdhet och till viss del stor skepsis. Denna förändring rymmer klarsynthet men inte sällan vulgära åsikter. Attitydförändringen har bland annat påverkats av att unga män, första eller andra generationens flyktingar, rekryterats av IS i svenska storstadsförorter för att strida för IS i Mellanöstern.

Först ville vi knappast tro det. Men när Myndigheten för samhällsskydd, MSB, Försvarshögskolan, Säkerhetspolisen med flera offentligt gått ut med dessa varningar så är de välgrundade och inte fördomsfulla.

Förre EU-parlamentarikern, numera KD-riksdagsledamoten Lars Adaktusson tog under valrörelsen upp integrationsproblem bland invandrare:

– Vi måste som politiska partier hårdare angripa islamismen och extremismen i Sverige. Den önskan uttrycker även muslimer till mig. Vi måste angripa de grupper som inte vill att deras trosfränder ska integreras i samhället utan skapa parallellsamhällen, sa han.

Mitt i många människors kamp för att hjälpa flyktingar som verkligen är förföljda finns också problemen med andra motiv hos vissa.

En temadag om hedersförtryck anordnades av Karlskoga kommun och föreningen Khatoon i lördags. Samhällsdebattören Johan Westerholm pekade på krocken i värderingar mellan den svenska individualismen och bland annat islams mer kollektivistiska syn på samhället.

Hederskulturen är sprungen ur en kollektivistisk samhällsorganisation, klanen, där också hedersrelaterat våld accepteras för att det skyddar kollektivets intressen före individens, sa Westerholm.

Rebwar Hassan, tidigare miljöpartist, menar att kunskapen är så dålig om sharialagar inom is­lam, vilka tillämpas av en del politiska aktivister också i Sverige och Europa.

När svenskar i allmänhet hör om hedersförtryck och hur muslimska flickor ibland till och med kan dödas av sin egen familj har de flesta så svårt att förstå detta.

Temadagen visade på kollisionen mellan svenska värderingar och klanvärderingar när dessa sätts över svenska lagar.

Lever man i Sverige måste man bejaka grundläggande mänskliga rättigheter. Men kunskapen måste också öka i Sverige om olika kulturer och tänkesätt, som ibland kolliderar med varandra i ett mångkulturellt samhälle. Ska integrationen fungera behöver vi visa ödmjukhet och förståelse för olika kulturer och deras värderingar men samtidigt markera tydligt när enskildas människovärde kränks i civilsamhället.

Flyktingen behöver anstränga sig att förstå svenska värderingar. Men infödda svenskar måste också fördjupa kunskapen om andra kulturers synsätt och praxis. Annars kommer vi aldrig tillrätta med konflikter och spänningar i dagens svenska samhälle. Vi får inte vara naiva men måste samtidigt bearbeta våra fördomar för att bidra till att ett gott samhälle kan utvecklas.

Det är inte främlingsfientlighet att kritisera andra kulturer när människovärdet förtrycks och individens önskan att söka frihet blir nedtrampad. Men processen till fördjupad förståelse och respekt för olikheter och att samtidigt inte förneka vår egen kultur, den navigeringen är svår. Ändå får vi aldrig ge upp.  

Hemmets Vän 11 oktober 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies