Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Låt Mukweges synsätt visa vägen

Veckans kommentar Publicerad: 2018-10-10 15:34

När läkaren, gynekologen och pingstvännen Denis Mukwege i förra veckan tilldelades Nobels fredspris tillsammans med Nadia Murad för sitt arbete mot sexuellt våld mot kvinnor var det ett utmärkt val av Norska Nobelkommittén. Inte minst efter flera år av mer eller mindre märkliga pristagare såsom Barack Obama och EU.

I svensk frikyrklighet är Denis Mukwege välkänd och närmast synonym med pingstmissionen i Kongo-Kinshasa, under diktaturperioden även känt som Zaire. Priset är på så sätt också ett erkännande för svensk missionsgärning. Mukwege och den svenska och kongolesiska pingströrelsen har genom metodiskt och enträget arbete byggt upp en imponerande verksamhet vid Panzisjukhuset, strax söder om staden Bukavu. Sjukhusbygget som möjliggjordes genom ekonomiska bidrag från bland andra svenska PMU, Läkarmissionen och SIDA, fun­gerar sedan det öppnades 1999 som regionsjukhus, BB och barn- och mödravårdscentral. Men mest känt, och det som gjort Panzisjukhuset världsberömt, är den högspecialiserade kirurgiska och gynekologiska vården för överlevare av sexuellt våld – de tusentals kvinnor och barn som årligen skadas genom systematiska våldtäkter i det pågående kongolesiska inbördeskriget. Berättelserna från patienterna är rent ut sagt helvetiska. De kan berätta om enorm brutalitet, sadism och tortyrliknande övervåld. På sjukhuset opereras kvinnorna i underlivet, får omvårdnad och rehabilitering enligt Panzimetoden, ett program i fem steg för fysisk, psykisk-själslig, social, juridisk och utbildningsmässig återanpassning till ett någorlunda drägligt liv. Sjukhusets behandlingar upphör inte i och med att stygnen tas bort. Man arbetar utefter en helhetssyn på kvinnorna, där själen, de psykosociala sammanhangen och möjligheterna till egen försörjning ges samma fokus som kroppen. På Panzi blir många kvar under lång tid.

Vi i Sverige kan lära av Mukweges synsätt och metodik i mötet med vänner, grannar och kollegor. Visst har vi andra behov, och förstås lever vi inte under tillnärmelsevis samma omständigheter som människorna i Kongo-Kinshasa. Men hans inställning till kristen mission, överlåtelsen, helhetssynen på kvinnor och evangeliets värde för alla delar av livet är lika angeläget för oss i Sverige som på Panzisjukhuset. Evangeliet är goda nyheter för hela människan.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Tacka Gud för konfaledarna
Hög tid att stärka Sveriges brandskydd
Kulturell katastrof – men knappast för kristenheten
Utanför storstan gäller 40- och 50-tallister
Europas mest muslimska land
Sveriges nästa statsminister kan mycket väl heta Ebba
Spelbolagen är vår tids avgudar
IS-terrorister går fria
Moralbankrutt
Uppvärdera erfarenheten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies