Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

De firar 50 år av mission

Veckans nummer Publicerad: 2018-10-10 15:14

– Vi kunde inte drömma om att det skulle utvecklas och växa på det här sättet, säger Göran Duveskog, ordförande för Trosgnistans mission som i helgen firar 50 år i församlingen Betel i Runemo.

Trosgnistan kan beskrivas som unikt – det har vuxit fram ur en liten församlingsmission i EFK-församlingen Betel i den lilla orten Runemo i Gävleborgs län. Församlingen har cirka 200 medlemmar men missionsarbetet har resulterat i ytterligare nära 4 000 församlingar över hela världen med mellan 350 000 och 400 000 medlemmar.

– Församlingen har betytt väldigt mycket för missionen och jag tror också att missionen har betytt väldigt mycket för församlingen. Jag vet inte om man ska använda ordet stolthet men jag tror att det finns lite av en stolthet hos många att en så pass liten församling har fått betyda så mycket för så många länder, fortsätter Göran Duveskog, som i våras tog över ordförandeskapet från församlingens tidigare missionär och den allkristna organisationens grundare Curt Johansson.

– Jag tror också att missionen haft en sammanhållande funktion. Tittar man tillbaka på de 50 åren är det ganska fantastiskt att se hur många i församlingen ställt upp varje sommar kring Trosgnistans stora konferens – Smålandskonferensen (i småländska Aneby) som vi anordnat varje år sedan 1970, fortsätter Göran Duveskog.

Cirka 4 000 faddrar

Själv kom han till Betel i Runemo på 1970-talet som evangelist och han talar om Trosgnistans arbete som en lång, spännande epok ”där många länder har öppnat sig och ekonomiska mirakler har skett”. Trosgnistan har cirka 4 000 faddrar och omsätter idag 21 miljoner och allt är gåvor från olika givare över hela landet.

– Vi hade ett stort samarbete med Svenska Missionsrådet och Sida med mycket projektbidrag på 1980- och 1990-talen. Men sedan lade Sida om inriktningen och gav mer till vad man kal­lar demokratiutveckling, genderfrågor och organisationsutveckling. Vi hade redan väldigt många projekt att ta hand om och se till att de sköttes väl och att då starta ytterligare projekt … vi kände att det var rätt tid att avsluta samarbetet för cirka 18 år sedan. Det var fantastiskt bra men det hade sin tid.

Läs mer i Hemmets Vän nr 41 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Blodsguld mörk sida av modern teknik
Demokrati kan krävas för bidrag
"Tron går som en röd tråd genom sångerna"
"Vårt förhållande till det materiella har förändrats"
Ska EFK fortsätta kalla sig "evangelikal"?
Miljoner drivs på flykt i världens glömda kriser
"Här är skolan nyckeln"
"Situationen har hårdnat för de kristna i Kina"
"Jag kan inte bara sitta i en kyrka"
"Varje kristen kan vittna där man är"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies