Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bokmässan angår också frikyrkan

Veckans kommentar Publicerad: 2018-10-04 16:11

Just hemkommen från Bokmässan i Göteborg kan jag konstatera att detta var året då mässan säkrade sin framtid. Besökssiffrorna vände upp efter förra årets kraftiga tapp. I år var det dags för come back med 85 371 betalande besökare.

Som Nordens störta kulturevenemang går det inte att överskatta Bokmässans betydelse. Det är trots allt här som framtiden stakas ut. Här finns hela kultursverige och lite till: Allt från Riksdagsförvaltningen till litterära sällskap, de stora mediehusen och folkbibliotek. Förlagens böcker, samtalen på scenerna och författarnas möten med läsarna skapar oftast inga stora rubriker, men likväl är det i de ämnen, trender och tendenser som avhandlas i montrarna vi kan skönja vart Sverige är på väg. I år märktes tydligt att Gud är tillbaka i medier och på kultursidor, inte minst utifrån författaren och skribenten Joel Halldorfs senaste bok ”Gud: Återkomsten”. Han medverkade i samtal hos bland andra Expressen och tankesmedjan Timbro.

De kristna förlagen Marcus, Argument, Artos, Bornelings, Bibeltrogna Vänner, Tomsing, Gloria, Verbum och Votum fanns på plats, liksom Katolska bokhandeln med Veritas förlag. Numera norskägda Libris förlag var också på mässan, men där är framtiden i skrivande stund mycket osäker då förlaget dras med stora ekonomiska underskott.

Det finns viktiga frågor att ställa till de frikyrkliga samfunden efter årets mässa.

• För det första måste kyrkorna förstå hur viktigt det är att finnas på Bokmässan. Det som sägs och syns på mässan fortplantar sig, diskuteras i andra medier och växer vidare under året. Nog kan Equmeniakyrkan och Pingströrelsen vara utställare precis som Svenska kyrkan har Se människan-scenen? Ju fler kristna röster desto bättre! Lika väl som frikyrkosamfunden satsar på Almedalsveckan på Gotland, borde man bli utställare och arrangera seminarier, debatter och samtal under Bokmässan. Det är i mässhallarna i Göteborg som ideologierna formas.

• För det andra är det märkligt tyst kring kristna bokförlaget Libris framtid. Libris, som nyss flyttat till Stockholm från Örebro och ägs av norska koncernen Mentor Medier, har haft ekonomiska problem en längre tid och gjorde 2017 förlust på över två miljoner. Första halvåret i år tilltog underskotten med ytterligare två miljoner i förlust. Nu får enligt uppgift sex av åtta anställda gå. I klartext betyder det en långsam avveckling, utförsäljning av lagret. Frågan är vad Pingströrelsen, Evangeliska Frikyrkan och Equmeniakyrkan vill med sitt förlag? Varför har ingen uttalat sig? Är kristen bildning inte längre viktig för samfundsledningarna?

• För det tredje var det mycket fint att se all den kristna utgivning som presenterades hos de kristna förlagen. Vilken bredd och vilket djup. Det är viktigt att kyrkorna inser betydelsen av de kristna böckerna som formare av tro, som missionsredskap och för fördjupning. Böcker når in i kammare och hjärtan, långt efter att predikan är slut och sista psalmen klingat av. Tron behöver sin näring, och utan andlig läsning är det svårt att leva ett kristet liv.

Vi ses på bokmässan 2019!

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare
Frågor i tid av spänningar
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies