Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Tiden i fängelset gjorde mig stark"

Veckans nummer Publicerad: 2018-10-04 16:01

– Tacka Gud för att ni har religionsfrihet och frihet att utöva er tro idag. Det förklarade nordkoreanska Hea Woo när hon mötte svenska kristna på Open Doors öppna föreläsningsdag i början av september. Hon berättar för bland andra Hemmets Vän om situationen för kristna i Nordkorea och om sitt eget lidande i tio av Nordkoreas fängelser och arbetsläger.

Det senaste året har de internationella relationerna till Nordkorea bit för bit luckrats upp. Sydkoreas och Nordkoreas ledare för samtal och planer finns för samarbete i samband med de kommande OS-tävlingarna i Seoul. Även USA står på god fot med den nordkoreanske diktatorn Kim Jung-Un som ändå haft hårda duster med den amerikanske presidenten Donald Trump – som han numera brevväxlar med.

Men för de kristna i Nordkorea har situationen inte förändrats, menar Hea Woo när hon möter svenska kristna under organisationen Open Doors tioårsjubileum i början av september. Säkerhetskontrollen under hennes föredrag är också noggrann – inga kameror, namnet är fingerat och vi vet att detaljer av hennes berättelse inte kan återges. Trots att hon och hennes barn numera finns i Sydkorea är hon fortfarande bevakad.

Toppar Open Doors lista

Nordkorea har under många år toppat Open Doors lista över länder som förföljer kristna. Ingen vet hur många som faktiskt är kristna – landet är starkt präglat av både indoktrinering och grannkontroll. Man uppmanas att rapportera allt som verkar misstänkt till myndigheterna, också barn uppmanas att anmäla sina föräldrar och övertygas om att de gör något bra.

Ändå kallades huvudstaden Pyongyang i början av 1900-talet för Österns Jerusalem och staden präglades av de många kyrkorna och kristna universitet och högskolor. Kim Jung-Uns farfar, diktatorn Kim Il-Sung, kom själv från en varmt kristen familj som tvingades fly undan den japanska invasionen på 1910-talet. Själv valde han dock en annan väg och skapade den ateistiska ideologin juche (självtillit) utifrån en mix av japansk shinto-lära och Stalins marxism.

Hea Woo berättar med tolkhjälp hur hon själv kom till tro i samband med att hennes make blev martyr 1997. Men också att den kristna tron trots allt levt vidare från generation till generation i hennes egen familj.

Läs mer i Hemmets Vän nr 40 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Blodsguld mörk sida av modern teknik
Demokrati kan krävas för bidrag
"Tron går som en röd tråd genom sångerna"
"Vårt förhållande till det materiella har förändrats"
Ska EFK fortsätta kalla sig "evangelikal"?
Miljoner drivs på flykt i världens glömda kriser
"Här är skolan nyckeln"
"Situationen har hårdnat för de kristna i Kina"
"Jag kan inte bara sitta i en kyrka"
"Varje kristen kan vittna där man är"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies