Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hon beskriver Förintelsen utifrån barnens perspektiv

Veckans nummer Publicerad: 2018-10-04 14:22

– Vi måste vara rädda om den frihet vi har idag, säger Jessica Bab Bonde som tillsammans med tecknaren Peter Bergting återgett sex berättelser om hur det var att växa upp som barn under Förintelsen i serieboken ”Vi kommer snart hem igen”, utgiven på Natur & Kultur.

– Vi måste hjälpa barnen att ta in de här berättelserna i vår tid. Att tala om vikten av att varje individ tar sitt ansvar när det gäller demokratin för att den ska bevaras, fortsätter Jessica Bab Bonde när hon talar om varför det är viktigt att föra de överlevandes berättelser vidare från Förintelsen.

– Jag tror att vi behöver prata om hur det kan bli om vi inte är försiktiga med den sköra frihet vi har idag. Det här är ett bra sätt, att se tillbaka på det faktum att så här gick det då. Om vi gör det kan vi kanske lättare ta till oss att vi måste vara försiktiga med det vi har idag, säger hon.

Sex överlevandes berättelser

Det är sex berättelser som boken ”Vi kommer snart hem igen” återger: Det handlar om Tobias som satt gömd på en vind under en månad och 20 dagar när han var sex år, om Livia som tvingades lämna ifrån sig sin röda cykel för att myndigheterna hade bestämt att judar inte fick ha fordon. Och om Selma och hennes syster som var de enda överlevande av en stor släkt och Susanna som fick bäras ut ur förintelselägret Bergen-Belsen med sin pappas glasögon och dagbok i famnen. Tobias Rawet, Livia Fränkel, Selma Bengtsson, Susanna Christensen, Emerich Roth och Elisabeth Masur var några av de få överlevande som kom till Sverige efter andra världskriget.

– Det var med stor försiktighet och stor respekt som jag intervjuade dessa personer. Därför att jag inser att det är en stor sak att dela med sig av sin berättelse och låta dem hamna i en bok. Och att överlämna de berättelserna till mig, fortsätter Jessica Bab Bonde, som annars är litterär agent och väl känner till förlagsvärlden.

Läs mer i Hemmets Vän nr 40 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Blodsguld mörk sida av modern teknik
Demokrati kan krävas för bidrag
"Tron går som en röd tråd genom sångerna"
"Vårt förhållande till det materiella har förändrats"
Ska EFK fortsätta kalla sig "evangelikal"?
Miljoner drivs på flykt i världens glömda kriser
"Här är skolan nyckeln"
"Situationen har hårdnat för de kristna i Kina"
"Jag kan inte bara sitta i en kyrka"
"Varje kristen kan vittna där man är"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies