Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Elefanten i rummet

Ledare Publicerad: 2018-09-26 10:47

Frågan hur valresultatet ska tolkas är en stor inrikespolitisk nöt att knäcka, dels på grund av talmansvalet och dels för att en ny statsminister ska utses nu när Stefan Löfven tvingats avgå. Det har varit ett katt- och råttaspel där allt egentligen har handlat om hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Men finns det inte en elefant i rummet? Riksdagen har egentligen ytterligare ett extremt parti, med en minst lika sorglig historia som Sverigedemokraternas. Vänsterpartiet! Det definierade sig nämligen ända fram till 1990 som ett kommunistiskt parti.

Kommunismens totalitära historia, där människor värderats utan respekt för grundläggande demokratiska värden, är både sorglig och brutal. Sett till graden av brott mot mänskligheten är kommunismens historia lika illa som fascismens. De är båda orsaken till att miljoner människor mist livet. Att det skulle ta så lång tid för Vänsterpartiet att distansera sig från kommunismen borde egentligen underminera förutsättningarna för att Vänsterpartiet ska kunna ingå i ett rödgrönt regeringsunderlag, men det verkar Social­demokraterna bortse ifrån. Vänsterpartiet fick visserligen inte sitta med i regeringen 2014, men de fick stort inflytande. Till detta kan läggas att Miljöpartiet också är ett vänsterradikalt parti.

Detta är Stefan Löfven medveten om, därför går han inte fram i ett enat vänsterblock. Om han gjorde det skulle Alliansen kunna göra likadant och räkna in Sverigedemokraterna i sitt regeringsunderlag. Detta hävdar Löfven trots att riksdagen beslutade om hans entledigande tidigare i veckan. Men vem har egentligen det enskilt största regeringsunderlaget?

Alliansen har 143 mandat vilket är betydligt mer än Socialdemokraternas 100 mandat. Även om Miljöpartiets 16 mandat räknas in i Socialdemokraternas regeringsunderlag är Alliansen större. 143 är fler än 116. Punkt! Märkligt nog bortser i stort sett hela det poliska etablissemanget från detta. Att Socialdemokraterna också skall räkna in Vänsterpartiets 28 mandat i sitt regeringsunderlag borde rimligen vara lika (o)naturligt som om Alliansen räknar in Sverigedemokraternas 62 mandat i sitt regeringsunderlag. Maktförhållandet blir likadant. 205 är fler än 144.  Till det kan sägas att Sverigedemokraterna i sin sakpolitik i stora delar är en kopia av Alliansens politik.

Riksdagen bör därför utifrån ett demokratiskt perspektiv utse en Alliansregering. Den kan sedan agera som Socialdemokraterna agerade i relation till Vänsterpartiet under förra mandatperioden och låta Sverigedemokraterna vara på behörigt avstånd till regerandet, utan att hindra dem från att stödja sakpolitiska förslag. Det är det som är demokrati.

Hemmets Vän 27 september 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

EU ska vara lagom
Varför krav på bojkott?
Skolavslutning i kyrkan?
Korset ger hopp i tid av stora utmaningar
Kriskommission för rättsväsendet krävs
Växande betydelse för kristna värden
Rätt att tala med SD
Respekten för lärarna behöver återupprättas
Ensam är inte stark
Polisen räcker inte till


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies