Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bokmässan och kristna böcker

Veckans kommentar Publicerad: 2018-09-26 10:43

Torsdagen den 27 september slås portarna upp till årets bokmässa i Göteborg. Efter förra årets dramatiska händelser verkar årets mässa vara åter till det normala.

Denna mässa är den enskilt viktigaste mötesplatsen i svenskt kulturliv. Att det är just en BOK-mässa, i en tid när allt mer av männi­skors tid ägnas åt mobiltelefoner och läsplattor, kan kanske verka något föråldrat, något anno dazumal.

Tvärtom! vill jag utbrista. Bokens betydelse för kulturen och samhällsutvecklingen har antagligen aldrig varit större än idag. Historiskt kan bokens betydelse för Sveriges utveckling som kulturland knappast överskattas. Ända sedan början av 1500-talet och reformationen har det tryckts böcker i stora upplagor på svenska. Många av dessa böcker har haft ett kristet innehåll, något som präglat samhället och dess utveckling i stort.

Så sent som på 1900-talet var två av böckerna som sålts i störst upplagor Bibeln och Psalmboken. Och även idag på 2010-talet har kristna böcker stor betydelse. Sverige befinner sig i en tid av stora förändringar. Och i tider som dessa är det mycket viktigt att sätta ord på vilka värderingar och principer som ska bygga vårt land. Och hur de gemensamma berättelserna och referensramarna ser ut.

Den gyllene regeln, kärleken till sin nästa och budord om att inte stjäla eller dräpa. Alla dessa tankar har i Sverige hämtat sin näring ur den kristna etiken. För Sverige har varit ett kristet land i snart 1000 år, något som givetvis präglat vår utveckling. Och i frikyrkans frihetliga idétradition som växte fram på 1800-talet med dess betoning av varje männi­skas enskilda ansvar, sprang frisinnet fram.

Så därför – ägna dig inte bara åt mobiltelefonen. Lämna Facebook-flödet och filmerna på YouTube. Ta dig tid att läsa en bok eller två. Låt din tanke förnyas.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Tacka Gud för konfaledarna
Hög tid att stärka Sveriges brandskydd
Kulturell katastrof – men knappast för kristenheten
Utanför storstan gäller 40- och 50-tallister
Europas mest muslimska land
Sveriges nästa statsminister kan mycket väl heta Ebba
Spelbolagen är vår tids avgudar
IS-terrorister går fria
Moralbankrutt
Uppvärdera erfarenheten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies