Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hudfärg och härkomst får inte bli tongivande

Veckans kommentar Publicerad: 2018-09-20 16:29

När nu valets personkryss räknats står det klart att Leila Ali Elmi från Angered i Göteborg fått en riksdagsplats. Ali Elmi har mycket framgångsrikt bedrivit personvalskampanj för Miljöpartiets räkning bland Angereds somalier, nästan uteslutande på somaliska. Hon har i medierna beskrivits som en anonym kryssraket, någon som varit i princip okänd men ändå tagit sig hela vägen till riksdagen. Dock är hon välbekant bland somalier i Göteborgs nordöstra förorter. Leila Ali Elmi har kampanjat i somalisk lokalteve, besökt lokala somaliska föreningar och knackat dörr bland somaliska grannar.

I en intervju i Studio Ett i måndags kunde hon inte säga vilka frågor hon ska driva. Hon nämnde heller inget om Miljöpartiets valplattform, sakfrågor eller vad i partiets ideologi som fått henne att bli partipolitiskt aktiv. Hon var istället tydlig med att hon ska representera somalier som grupp, ge dem en röst i riksdagen. Hon har även gjort en stor sak av sin muslimska identitet och uppmanat sina presumtiva väljare att personkryssa två andra somaliska miljöpartister i både landstings- och kommunval. För Ali Elmi var det väsentliga att de var somalier – vilken politik de tänkte föra var oviktigt.

Ett liknande fall från förra veckan – denna gång utifrån muslimsk identitet som kulturell markör – är Uppdrag Gransknings avslöjande om Ali Khalil från Botkyrka. Han försökte sälja muslimska röster till moderaterna i Botkyrka för att få bygglov för den lokala moskén, trots att han själv var miljöpartist. Tillhörigheten med den egna gruppen var viktigare än partilojaliteten.

Detta är en problematisk utveckling, i förlängningen hotfull för demokratin. När etnicitet, språk, hudfärg och religion blir viktigare än partiets ideologi för hur personvalskampanjer bedrivs och hur människor kryssar kandidater bör alla varningsklockor ringa. Vi riskerar att få ett politiskt system likt det på Balkan, där grupp ställs mot grupp baserat på hudfärg och religion, och där språk och graden av segregering avgör om och på vem du röstar. Och givet den framgångsrika personvalskampanjen för Leila Ali Elmi är det mycket möjligt att vi om ett eller ett par val ser ett parti på muslimsk eller etnisk grund invalt i riksdagen. Nu är etnisk röstning eller personvalskampanjer på andra språk inte förbjudet, än mindre olagligt. Men det svenska valsystemet bygger på att du röstar efter egen övertygelse, inte att du röstar som din grupp. Vad ett etniskt-muslimskt parti skulle driva för frågor kan man bara spekulera i, men det kommer sannolikt inte ha judisk-kristna värderingar som bas för sitt politiska program. Att börja ställa grupper mot varandra baserat på etnicitet, hudfärg eller religion är en mycket farlig utveckling.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Tacka Gud för konfaledarna
Hög tid att stärka Sveriges brandskydd
Kulturell katastrof – men knappast för kristenheten
Utanför storstan gäller 40- och 50-tallister
Europas mest muslimska land
Sveriges nästa statsminister kan mycket väl heta Ebba
Spelbolagen är vår tids avgudar
IS-terrorister går fria
Moralbankrutt
Uppvärdera erfarenheten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies