Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Trots växande hot spirar hoppet i den förföljda kyrkan

Veckans nummer Publicerad: 2018-09-20 16:09

Det handlade om en allt starkare förföljelse av kristna men också hur evangeliet påverkar alltfler både i Mellanöstern och i Asien. Open Doors föreläsningsdag i samband med organisationens tioårsjubileum i Sverige blev en stor framgång – närmare 1 200 besökare fick lyssna till starka berättelser och närmast ofattbara vittnesbörd om en brutal verklighet men också om Guds kraft.

– Vi är väldigt tacksamma. Men hade vi varit en mindre hade vi inte klarat av ett sådant här arrangemang, säger generalsekreteraren Peter Paulsson efter heldagen för den förföljda kyrkan som Open Doors Sverige arrangerade i helgen i Conventums konferenscenter i Örebro. Närmare 1 200 personer var med och lyssnade på vittnesbörd från några av dem som flytt undan brutal förföljelse för sin kristna tros skull.

Den 60-åriga organisationen Open Doors grundades 1955 av den holländske bibelsmugglaren Andrew van der Bijl – broder Andrew. Idag finns den i 27 länder men rapporterna kommer från betydligt fler av världens länder. Varje år presenterar Open Doors en lista över 50 av de länder där förföljelsen är starkast mot kristna, World Watch List, och av dessa var flera länder representerade under dagen i Örebro.

Hopp mitt i förföljelse

– Cirka 215 miljoner kristna eller var tolfte kristen utsätts för allvarlig förföljelse eller värre, förklarade Peter Paulsson och berättade om Open Doors bakgrund och om den förföljda kyrkan när föreläsningsdagen börjar. Men han kommer också in på det spirande hoppet mitt under förföljelse: Kyrkor i länder som Irak och Syrien samarbetar som aldrig tidigare. Och i Egypten har kyrkorna för första gången ett gemensamt råd.

– Det är inte lätt att berätta om förföljelse i ett fritt land, började Helen Berhane från Eritrea sin föreläsning. Hon torterades och spärrades in i en metallcontainer i öknen i över två år. Helen som sjöng lovsånger i fängelset kallades Näktergalen för att hon vägrade låta sig tystas. (Hemmets Vän skrev om hennes vittnesbörd för några veckor sedan, i nummer 34.)

Makhset, som ledde en underjordisk husförsamling i Uzbekistan, arresterades flera gånger, torterades och anklagades för att vara muslimsk extremist. Han flydde med familjen till Kazakstan men fängslades även där. Till slut var anklagelserna så starka att de förväntades ge mellan 15 och 25 års fängelse och trots flera överklaganden väntade utlämning.

Läs mer i Hemmets Vän nr 38 – 2018


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies