Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

KD vinnare i ännu oklart val

Debatt Publicerad: 2018-09-13 15:47

År 2018 års val har varit ett av de jämnaste på många årtionden. På valnatten fanns ingen given förlorare. Flera partier utropade sig som vinnare, men få partier verkar riktigt nöjda med valresultatet.

I skrivande stund är det rödgröna blocket 0,3 procent större än alliansen i riksdagen. Och det har samtidigt varit ett av de mest oklara valen för frågan om vem som kommer att bli nästa statsminister är fortfarande långt ifrån avgjord.

Opinionsinstituten hade osedvanligt svårt att pricka in årets valresultat.

Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna fick alla lägre valresultat än vad mätningarna visade. Sverige­demokraternas resultat på 17,7 procent (vilket var en ökning på 4,8 procent, mer än hela Miljöpartiet) var givetvis en framgång för partiet, men mot bakgrund av att de i mätningarna de senaste veckorna haft upp emot 24 procent så var det tydligt att det fanns besvikelse i luften på Sverigedemokraternas valvaka.

Något liknande kan man säga om Centerpartiet som landade på 8,6 procent. Resultatet är det bästa partiet haft på 30 år, men mot bakgrund av att de låg på 13–14 procent i mätningarna för bara något år sedan så var det givet att förhoppningarna var högre än det resultat som valnatten gav.

Även Vänsterpartiet sjönk på slutet och landade slutligen på 7,9 procent. Samtidigt steg Socialdemokraterna de sista dagarna upp till 28,4 procent, vilket ännu en gång visar att det är kommunicerande kärl mellan de två partiernas opinionssiffror. Socialdemokraternas valresultat är det sämsta på över 100 år och det är första gången sedan 1910 som partiet får under 30 procent i riksdagsvalet. Ändå är Socialdemokraterna fortfarande det stora partiet i riksdagen med knappt 10 procent ner till Moderaterna, vilket gör att de ännu kan agera ut­ifrån sin vanliga maktposition.

Den stora succén på den borgerliga kanten var Kristdemokraterna. Ebba Busch Thors parti var uträknat så sent som i juni i år, men steg sedan brant i mätningarna i slutet av augusti och i början av september. Resultatet på 6,4 procent var betydligt över de 3,5 procent som partiet legat på i ett par års tid. Även Liberalerna steg något på slutet och landade på 5,5 procent, vilket i princip var samma valresultat som 2014. Moderaterna tappade mycket sedan förra valet, men lyckades i valspurten att förbättra sig något och landade slutligen på 19,8 procent.

Nu väntar omräkning inklusive sena förtidsröster och utlandsröster, vilket innebär att det kan bli mindre justeringar av resultatet. Något enstaka mandat kan byta parti, vilket i riksdagen kan få stor betydelse där det rödgröna blocket just nu verkar få 144 mandat och alliansen 142.

Vad vi nu ser framför oss är en riksdag där de två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna gått tillbaka, där ytterkantspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går framåt och där det är svårt att hitta en konstellation av partier som kan bilda regering med egen majoritet.

Diskussionen om regeringsbildning kommer att prägla debatten under kommande veckor. Detta är ovanligt i Sverige. I andra länder är det inte lika ovanligt. Tysklands förbundskansler Angela Merkel tvingades till exempel förhandla i fem månader innan hon i april lyckades bilda en ny tysk regering.

Det är rimligt att anta att Stefan Löfven inte kommer att klara statsministeromröstningen i riksdagen i början av oktober, om han inte lyckats förhandla samman en ny regering innan dess. Om Löfven förlorar omröstningen ska riksdagens talman diskutera med samtliga partiledare i riksdagen och sedan föreslå en ny statsminister. Gissningsvis går uppdraget till det näst största partiet, det vill säga till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Exakt hur hans regeringsförslag skulle se ut, och om han lyckas få riksdagens stöd för såväl en ny regering som en statsbudget för 2019 är ännu oklart. Så det är inte uteslutet att det blir flera omröstningar i riksdagen innan vi har en ny statsminister. Det finns på pappret en risk för nyval, om riksdagen inte lyckas utse en ny statsminister, men den risken är nog ganska liten eftersom få, om något parti, egentligen vill ha nyval.

Inget parti kan tänka sig att släppa in Sverigedemokraterna i regeringen. Och antagligen inte Vänsterpartiet heller.

Hur ska detta lösas? Det återstår att se vad resultatet blir av förhandlingarna mellan riksdagspartierna.

Inom landsting och regioner ser vi stora förändringar. Miljöpartiet tappar kraftigt och ser ut att åka ut ur sju landsting där de idag sitter i majoritet. Det är givetvis ett dråpslag mot partiet. Vi ser även framväxt av regionala sjukvårdspartier i Jönköping, Gävleborg och Västernorrland. I Norrbotten finns ett sjukvårdsparti sedan tidigare men som i år gått mycket bra och mycket väl kan bilda en ny majoritet i Norrbotten. Sverigedemokraterna kan bli vågmästare i flera landsting, beroende på hur förhandlingarna går.

Inom kommunerna är den stora förändringen Göteborg, där nystartade Demokraterna blir näst största parti och där Socialdemokraterna minskat till drygt 20 procent, vilket är en drastisk nedgång i en stad som länge förknippats med just Social­demokraterna.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sommarens konferenser bygger nya relationer
Du är nog trots allt kristen!
Ge unga flyktingar framtidstro
Politiken måste satsa på fisket
Liberalerna vid vägs ände
Frihet, men inte för alla
Karismatiska väckelsen – ett avslutat kapitel?
Vi behöver en bibelväckelse!
Andligt uppvaknande enar svensk kristenhet till nationaldagsbön
Orimligt att utsättas för "yogatvång" i skola och vård


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies