Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Trots stora tapp nationellt ökar S i utanförskapsområden

Ledare Publicerad: 2018-09-13 15:41

Valrörelsen är över och den dominerande känslan är någon sorts tomhet. Det blev just ingen förändring, ställningen är densamma som innan med framgång för Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. (Läs utförligare analys av läget på sidan 3.) Givet den senaste regeringsperioden gör Socialdemokraterna ett bra val. Partiet som i flera opinionsmätningar förra veckan prognostiserats till ett valresultat mellan 23 och 26 procent har i vid denna tidnings pressläggning över 28 procent (2014: 31,01 procent). Det är en stor bedrift, inte minst sedan de fyra åren i regeringsställning kantades av kriser, utrikespolitiska tveksamheter och ministrar som avgick:

•   Regeringsperioden inleds med att budgeten inte går igenom riksdagen. I december 2014 hotar Löfven med nyval – som han sedan blåser av någon vecka senare.

•   I mars 2015 skickas Björn von Sydow till Riyad i Saudiarabien för att på regeringens vägnar och med ett personligt brev från Löfven be om ursäkt för att utrikesminister Margot Wallström kritiserat den offentliga tortyren av saudiska yttrandefrihetskämpen Raif Badawi.

•   Aftonbladet avslöjar i januari 2016 att fackförbundet Kommunal drivit restaurang med nakenshow och porrstjärnor och att företrädare bland annat åkt på dyra resor och ätit på lyxkrogar på medlemmarnas bekostnad.

•   Utrikesminister Margot Wallström medger samma månad att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal. Riksenheten mot korruption inleder förundersökning mot Wallström om misstänkt mutbrott.

•   18 april 2016 avgår bostadsminister Mehmet Kaplan efter att det avslöjas att han haft samröre med turkiska högerextremister. I samband med en intervju om Kaplans avgång vägrar Yasri Kahn, vid tillfället nominerad till MP:s partistyrelse, att handhälsa på TV4:s kvinnliga reporter. Det leder till en debatt om partiets värdegrund och Khan får lämna partiet.

•   Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic avgår 13 augusti 2016 sedan hon kört rattonykter över Öresundsbron.

•   27 juli 2017 tvingas Anna Johansson och Anders Ygeman bort vid en misstroendeomröstning i riksdagen sedan Transportstyrelsens databas med körkortsuppgifter gjorts tillgänglig för utländska it-konsulter från dataföretaget IBM.

Den som summerar regeringen Löfvens tid vid makten ser snart att den var mycket turbulent. Partiet tappade också signifikant till SD, jämt fördelat över hela landet, utom i vissa områden där man istället ökade – i storstädernas förorter. Några exempel är Araby utanför Växjö där 61 procent röstar på Socialdemokraterna. I Norrby i Borås 68 procent. I Norra Biskopsgården i Göteborg 54 procent. I valkretsen Rinkebysvängen i Stockholm får Socialdemokraterna hela 77 procent. Andel röstande och antal faktiska s-röster ökar också i dessa valkretsar. Att regeringen inte tappade mer än den gjorde kan alltså delvis förklaras av ökat stöd i storstädernas ytterområden.

Detta är områden som utmärks av att sysselsättning och utbildning är låg och antalet bidragstagare är högt. Men det är också områden som domineras av personer födda utomlands och att islam är den helt igenom dominerande religionen.

Så här ser det inte ut i övriga landet. I alla andra områden där arbetslösheten är hög och människor har låg utbildningsbakgrund går Sverigedemokraterna framåt på bekostnad av S. Statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet bekräftar sambandet i Dagens Nyheter i veckan (11/9): ”Ju lägre utbildning en person i arbetarklassen har, desto troligare är det att denne röstar på Sd. Tittar du på medelklassen är det på samma vis: ju lägre utbildning, desto större chans att du är sverigedemokrat.”

Hur kommer det sig att S är så framgångsrika bland just muslimer? Skillnaden mellan blocken är påtaglig. Analyser från Linnéuniversitet och SOM-undersökningen från Göteborgs universitet visar att medan 76 procent av de svenska muslimerna stödjer det rödgröna blocket är stödet för allianspartierna bara 22 procent. Det är framförallt Socialdemokraternas styrkeposition bland svenska muslimer som är basen för de rödgröna partiernas övertag i opinionen. Det är så stor skillnad att det är större sannolikhet att du röstar S om du är muslim än om du är LO-väljare. Varken Miljöpartiets eller Vänsterpartiets stöd bland muslimer avviker inte nämnvärt med deras stöd bland övriga befolkningen.

Enligt professorn i statsvetenskap, Magnus Hagevi, visar undersökningar att muslimsk identitet i sig tycks öka benägenheten att rösta på Socialdemokraterna. En anledning kan vara att man uppfattar att partiet bedriver en mer islamvänlig och sekulär politik, till skillnad från partier till höger som mer associeras med den traditionellt kristna majoritetsreligionen. Något som blev aktuellt inte minst i år när Kd profilerade sig som motståndare till muslimska böneutrop. En annan kan vara sakfrågeröstning och att Socialdemokraterna uppfattas vara det parti som starkast stödjer Palestinierna och tydligast kritiserar Israels agerande i konflikten, liksom partiets traditionellt USA-kritiska hållning.

Idag uppskattas drygt 8 procent av befolkningen vara muslimer. Om Socialdemokraterna ökar bland muslimer eller om antalet muslimer blivit fler framgår inte av siffrorna. Men för S innebär det att man vinnlagt sig om en trogen skara kärnväljare. För Alliansen och Kristdemokraterna är det en stor utmaning inför kommande val.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Omvälvande stort steg
Är frikyrkan diskriminerad?
Långt mellan Almedalen och Stockholms förorter
Ojust behandling av Lars Adaktusson
Respekt och lyssnande
Tydligt framgångskvitto
Exponera judehatet tydligare
Återgå till sakligt tonläge
Sakfrågor – inte påhopp
EU ska vara lagom


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies